Tam
EskidenYeniye
 

İsrail yardım gemisine saldırdı: 9'ü Türk 19 ölü


İsrail güçleri, 'Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım' kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya gecenin ilerleyen saatlerinde müdahale etti. Olayda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Çelişkili rakamlara göre 16 ya da 20 kişi öldürüldü ve bunlardan 9'u Türk.

31.05.2010 - Yardım organizasyonunu düzenleyen İHH insani yardım kuruluşunun internet sitesi ve TV NET'in haberine göre, İsrail askerleri, helikopterle gemiye inerek ateş açtı. Televizyonlarda yer alan haberlerde de bir helikopterden bazı askerlerin ellerinde silahla iple sallanarak gemiye indiği ve geminin iç taraflarına geçtiği görüldü. İsrailli komandoların Mavi Marmara gemisinin kaptan köşküne de girdikleri ve açtıkları ateşle kaptan ve diğer kişileri öldürdükleri, idaresini ele alarak gemiyi Hayfa limanına götürdükleri bildiriliyor. 05:30'da uydu telefonuyla son kez konvoya Yunanistan'dan katılan 'Özgür Akdeniz' gemisiyle irtibat kuran Atina'daki organize heyeti, ele geçirilen gemilerde Yunan aktivist ve yolcuların bulunduğunu ve bu kişilerin tutuklanarak darp edildiklerini kendilerine aktardıklarını bildirdi. Takis Politis adlı Yunan aktivist, İsrail kuvvetlerinin gemilerini abluka altına aldıklarını ve İsrail komandolarının 05:54'te Yunan gemisine bindiklerini duyurdu. Politis'le sağlanan telefon bağlantısı kesilmeden önce Atina'ya aktardığı son cümle, 'Komandolar çengellerle gemiye biniyor, gözaltındayız' oldu. İsrail askeri yetkililerinin yardım gemilerinden kendilerine silahlarla saldırı yapıldığı bu nedenle ateşle karşılık verildiği şeklindeki iddiası İHH tarafından sert bir dille yalanlandı ve gemide bir tek silah bile bulunmadığı açıklandı. Gemideki sivillerden bazılarının askerlere yumruklarla direnmeye çalıştığı açıklandı. İsrail'in cepheyi genişletmesi anlamına gelen Türk bayraklı bir gemiye yaptığı saldırı ve bu saldırıda çok sayıda Türk vatandaşının da ölmesi olayının Filistin sorununun boyutlarını olağanüstü genişletmiş olduğu yorumları yapılıyor.

BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ GÖRÜŞME YAPIYOR


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail'in düzenlediği saldırıyı görüşmeye başladı. Konsey Başkanı Navi Pillay, saldırının tartışılacağı "acil tartışma" koduyla başlayan toplantının açılışında yaptığı konuşmada İsrail, Gazze ablukasını kaldırma önerilerini kabul ederse "ölüm ve yaralanmalardan dolayı kınama ve üzüntülerini bildirmeyeceklerini" söyledi. İsrail'in Cenevre'deki temsilcisi Aharon Leshno Yaar ise İsrail'in Gazze ablukasını savundu ve İsrail ordusunun gemi baskınında "tamamen yasal biçimde" hareket ettiğini öne sürdü. Toplantıya katılan Filistinli diplomat İmad Zuhairi ise "İsrail'in kendisini her zaman hukukun üstünde gördüğünü" söyledi. Konsey'de yarın uluslararası bir keşif kurulu çağrısında bulunan bir karar taslağı için oylama yapılması bekleniyor.

NATO GN. SEKRETERİ RASMUSSEN: GEMİLER VE SİVİLLER DERHAL SERBEST BIRAKILMALI


NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine düzenlediği 'operasyon' konusunda açıklama yaptı. NATO üyesi ülkelerin daimi temsilcilerinin olayı görüşmek üzere bugün olağanüstü bir toplantı yaptığını hatırlatan Rasmussen, "Müttefikler arasında, bu trajik olayın tüm yönleriyle ilgili yoğun bilgi alışverişi gerçekleştirildi." dedi. Olayda meydana gelen can kayıplarından ve yaralanmalardan derin üzüntü duyduğunu belirten Rasmussen, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. NATO Genel Sekreteri, 'bu trajediye neden olan eylemleri' kınadı. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi NATO Genel Sekreteri de olayla ilgili acilen tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Rasmussen, gemiler ve tutuklu sivillerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

GEMİDE HAYATINI KAYBEDEN 4 TÜRK'ÜN ADI BELLİ OLDU


İşte gemide hayatını kaybeden Türkler: İbrahim Bilgen, Ali Haydar Bengi, Ali Ekber Yaradılmış, Muharrem Koçak. İsrail askerlerinin saldırısında yaralanan ve Türkiye'ye gönderilen Türkler ise şunlar: Naci Ömer Dinçer, Tahsin Kul, Hüseyin Tokalak, Mustafa Haluk Tıravoğlu, Mustafa Sancaktutan, Uğur Akan, Kutlu Tiryaki, Bayram Kalyon, Adnan Tanrıverdi, Mehmet Salih Bulga, Hazım Emir, Yücel Köse, Nilüfer Ören, Saner Talat Can, Yalçın Salel.

GAZZE'YE İKİ GEMİ DAHA GİDİYOR


Gazze'ye yardım götüren gemilerin organizatörü Özgür Gazze Hareketi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından bölgeye iki gemi daha gönderiyor. Özgür Gazze Hareketi yetkilisi Greta Berlin, örgütün Kıbrıs'taki bürosundan yaptığı açıklamada, Gazze'ye yardım götürmek üzere yola çıkan bir yük gemisinin şu an İtalya açıklarında bulunduğunu, 36 kişi taşıyan başka bir geminin de bu gemiye katılmasının beklendiğini söyledi. İki geminin bu hafta sonunda veya gelecek hafta başında bölgeye ulaşacağını belirten Berlin, "Bu inisiyatif durmayacak. Biz İsrail'in sonunda sağduyuya kavuşacağını düşünüyoruz. Gazze'ye uyguladıkları ablukayı kaldırmak zorunda kalacaklar ve bunu başarmanın yollarından biri de gemileri göndermeye devam etmektir" dedi.

ÖLENLERDEN BİRİ: İBRAHİM BİLGEN


Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, gemi baskınında öldürülenlerden kimliği tespit edilen 4 kişinin Türk olduğunu açıkladı. Gazze'ye yardım götüren ve Akdeniz'in uluslararası sularında İsrail'in saldırısına uğrayan yardım gemisinde ölenlerden birinin Siirtli 60 yaşındaki İbrahim Bilgen olduğu açıklandı. Başbakanlık, Bilgen'in öldüğünü ailesine bildirdi.

İSRAİL RADYOSU: 610 KİŞİ CEZAEVİNDE

İsrail radyosu, gemideki eylemcilerden 610'u halen Ber Şeva'daki cezaevinde tutuluyor." İsrail'in dün sabaha karşı Gazze'ye yardım götüren 6 gemiye düzenlediği saldırının ardından, halen Ber Şeva'daki cezaevinde tutulan gemi yolcularının sayısının 610 olduğu bildirildi. İsrail radyosu, Ber Şeva cezaevinde 610 kişi bulunduğunu, bunların sınır dışı edileceğinin ya da haklarında yasal bir önlem alınacağının henüz belli olmadığını belirtti. Radyo, gemi yolcularından onlarcasının ülkelerine gönderilmek üzere Ben-Gurion Havalimanına yollandığını da kaydetti. Bazı kaynaklar ise halihazırda 45 kişinin ülkelerine gönderildiğini, 3 kişinin ise uçak beklediğini ifade ettiler. Radyo ayrıca, İsrail polisinin gemi yolcuları arasında bulunan, İsrail'deki İslam Hareketi'nin Kuzey Şubesi sorumlusu Şeyh Raid Salah ile yine İsrail'deki Arap Yüksek İzleme Komitesi Başkanı Muhammed Zeydan'ın gözaltı halinin 4 gün daha uzatılmasını istediğini duyurdu

MISIR GAZZE SINIRINI GEÇİCİ OLARAK AÇIYOR


Mısır, kapalı tutulan Gazze sınırının yardımlar için geçici olarak açılmasına izin verdi. Bu gelişme İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın delindiği yorumuna yol açtı. Hamas'tan yapılan açıklamada Mısır'ın Gazze sınırını yardımlar için ikinci bir açıklamaya kadar açtığı belirtildi. Gazze ile Mısır arasındaki Rafah sınır geçişi, 25 Kasım 2005’te açıldı ve 25 Haziran 2006’ya kadar açık kaldı. Bu tarihle Kasım 2006 arasında geçen sürenin büyük bir kısmında güvenlik gerekçeleriyle İsrail tarafından kapatıldı. Ürün ithalatı için açılmayan kapı Haziran 2007’de Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesiyle Mısır tarafından tamamen kapatıldı. 23 Ocak 2008’de, Hamas militanlarının bombalarıyla Mısır ve Gazze’yi ikiye ayıran duvar yıkıldı. Gazze Şeridi’nin 1.5 milyonluk nüfusunun neredeyse yarısı Gazze’de bulamadığı ürünleri Mısır tarafına geçerek satın almaya çalıştı.

GÜVENLİK BAKANI: ASKERLERİMİZE EL KALDIRAN HERKES YARGILANACAK


İsrail İç Güvenlik Bakanı Yitzhak Aharanovitch, İsrail'in dün sabahki, son resmi verilere göre 9 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı baskınında "askerlerine linç girişiminde bulunanların" İsrail yasalarına göre cezalandırılacaklarını söyledi. Aharonovitch, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Askerlerimize el kaldıran herkes, yasaların gerektirdiği şekilde cezalandırılacak" dedi. Aharanovitch, İsrail'in bu konuda gerekli kanıtları toplamaya başladığını ve girişime dahil olanlardan bazılarının tespit edildiğini belirtti.

İSRAİL YARDIM KONVOYUNDAKİ 360 KİŞİYİ TUTUKLADI..

BAŞBAKAN ERDOĞAN: TÜRKİYE İSRAİL'E KARŞI ULUSLARARASI TOPLUMU HAREKETE GEÇİRECEK, BUNUN İÇİN ORTALIĞI AYAĞA KALDIRACAK


İşte Başbakan'ın konuşmasından satırbaşları: Yaşananlar alçakça pervasızlıktır.. Korsanlar bile belirli ahlak kurallarına uyar.. İsrail'in bu insanlık dışı saldırısı mutlaka ama mutlaka cezalandırılmalıdır.. Yalan söylemeyi devlet politikası yapan bir devletten soruşturma beklenmemeli.. Kimse Türkiye'nin sabrını test etmeye kalkmasın.. İsrail'in Ortadoğu'da diğer ülkelerle ilişkilerinin normalleşmesi için uğraşan tek ülke Türkiye'dir.. Uluslararası toplumun yeter artık deme zamanı gelmiştir.. BM kınama kararıyla yetinmemeli.. BM genel sekreteri ve ABD başkanıyla akşam görüşeceğim.. Bazı ülke liderleriyle görüştüm bazılarıyla bugün görüşeceğim.. İsrail'i bu yaptıklarıyla başbaşa bırakamayız.. Korsanlıkla haydutlukla devlet yönetenler önce kendi halkına zarar veriyor.. Türkiye'deki musevilerin desteğine teşekkür ederim. İsrail askerleri yalan söylüyor bize ateş edildi diyorlar. Sizin bu yalanlarınızdan bıktık. Yeter artık dürüst olun. Kimse o konvoyu yardım dışında bir amaçla yola çıkmış gibi gösteremez. Öldürmeyi iyi bildiklerini yüzlerine söylediğimiz İsrailli yöneticiler katliamı nasıl iyi bildiklerini bir kez daha dünyaya gösterdiler. Sedyedeki yaralıları bile kelepçeleyen anlayışın izahı var mı?. Tüm dünya bu zulmü lanetliyor ama kuru kuruya lanetlemek yetmez artık netice alınmalı. Uluslararası toplumu etkin kılmak için gayret edeceğiz.. Bu kanlı saldırı iki ülkenin değil artık dünyanın sorunu.. Filistinlilerin üzerine fosfor bombası atacaksın, cami park hastane bm ofisi bombalayacaksın, yetmez gibi ihtiyaçlarından mahrum bırakacaksın.. İlaç gıda inşaat malzemesi taşıyan gönüllülere yapılan zulümleri herkes göz yumup sinsice destekleyebilir. İsrail Türkiye'yi başkalarına benzetmesin. Dünya gözünü yumsa biz Gazze'ye göz yummayacağız. İsrail bir yerlerden güç alıyor.. İsrail yaptığı haksızlıkları güvenlik endişesiyle, anti-semitizmle açıklayamaz. Ortadoğu'da şiddeti politika haline getiren, kan akıtmaktan çekinmeyen bir yönetim bulunuyor. BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail hakkında verdiği karaları tanımayan İsrail'dir. BM de dün akşam aldığı kınama kararıyla yetinmemeli. BM Sekreteri aradı, Akşam da Obama ile görüşeceğim. Onlara bunları anlatacağım. İsrail bunları bir yerlerden aldığı güçle yapıyor.

 ÇOK ÖNEMLİ KARARLAR MI ALINIYOR? BAŞBAKAN DÜNYAYA SESLENECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Son attığımız adımlar, son aldığımız kararların da ülkemiz için, milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi. Bu arada Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner Başbakanlığa gitti... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık'ta güvenlik toplantısı başladı. Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılıyor. Başbakan Erdoğan, Şili’den Türkiye’ye dönüşünde Ankara Esenboğa Havalimanı’na inmeden hemen önce, uçakta teşekkür konuşması yaptı.Latin Amerika gezisini yarıda kesen ve Türkiye’ye dönen Başbakan Erdoğan, evinden Başbakanlık Merkez Binaya geçerek, Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bir araya gelecek. Erdoğan, daha sonra Meclis’e geçerek haftalık grup toplantısında konuşacak. İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemilerine yaptığı saldırının ardından, Latin Amerika’ya yaptığı geziyi yarıda keserek Türkiye’ye dönen Erdoğan, bazı bakanlarla durum değerlendirmesi yapacak. Başbakan Erdoğan’ın uçak’ta, "Alınan karar Türkiye için hayırlı olsun" sözlerinin ne anlama geldiğini de Meclis’te AKP Grup toplantısında açıklayacağı öğrenildi. Bu arada AKP Grup toplantısının yapıldığı eski Senato salonunda, ilk kez iki ayrı tercüme kabini kuruldu. Erdoğan’ın grup’ta İsrail saldırısına yönelik açıklamalarının aynı anda Arapça ve İngilizce tercümesi yapılacak. Yabancı basının da izleyeceği grup toplantısını bazı yabancı ajansların ve televizyonların canlı vereceği kaydedildi.

İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI: İNSANLAR ULUSLARARASI SULARDAN RESMEN KAÇIRILDI


İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırı düzenleyen İsrail'i, "yardım gönüllülerini uluslararası sulardan resmen kaçırarak, onlardan ülkeye yasadışı biçimde girdiklerini kabul etmelerini istemekle" suçladı. Martin, dün akşam İsrail'in Dublin Büyükelçisi Zion Evrony ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in "orantısız güç kullandığını" vurgulayarak, yardım gemilerinden alınarak İsrail'e getirilen gönüllülerin durumunun kabul edilemez olduğunu söyledi. "Bu insanlar, İsrail'e yasa dışı biçimde girmedi, uluslararası sulardan resmen kaçırıldı, İsrail'e götürüldü ve onlardan ülkeye yasa dışı giriş yaptıklarını kabul etmeleri için bazı belgeleri imzalamaları istendi. Bu kabul edilemez" diyen Martin, İsrail'den, şu an Gazze'ye devam ettiği bildirilen "Rachel Corrie"ye müdahale etmemesini de istedi. İsrail donanmasının, Gazze'ye yardım filosu içinde yer alan gemilerden, yavaş seyrettiği için filoya Kıbrıs açıklarında katılamayan Rachel Corrie gemisini de durdurmaya hazırlandığı belirtilmişti. Yardım konvoyundaki 7 İrlanda vatandaşının halen Aşdod Limanında bulunduğu ifade ediliyor.

RUSYA İSRAİL'DEN SİVİLLERİN DERHAL BIRAKILMASINI İSTEDİ


Rusya Dışişleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler'de alınan kararların İsrail tarafından bir an önce yerine getirilmesini, gözaltına alınan sivillerin gemilerle birlikte derhal serbest bırakılmasını talep etti. Rusya Birleşmiş Miletler Büyükelçi Yardımcısı Aleksander Pankin de yaptığı değerlendirmede İsrail'in uluslararası sularda Türk bayrağı taşıyan insani yardım filosuna yönelik saldırıyı kınadıklarını söyledi. En az 10 kişinin hayatını kaybettiği saldırının İsrail-Filistin görüşmelerini etkilememesini umduğunu kaydeden Pankin, "Açık denizde gemileri kuşatmak, askeri müdahalede bulunmak uluslar arası hukukun çok ağır bir ihlalidir." değerlendirmesinde bulundu. Yaşanan olayın İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü ablukayı bir an önce sonlandırması gerektiğini ortaya koyduğunu ifade eden Rus diplomat, "Bölgede yaşayan halkın sosyal durumlarının iyileştirilmesi ve insani yardım yolunun açılması için somut adımların atılmasının zamanı gelmiştir." şeklinde konuştu.

İSRAİL'İN VİETNAM'I GAZZE


İsrail’de yayınlanan liberal eğilimli Haaretz gazetesi, Gazze’ye yardım konvoyuna düzenlenen kanlı saldırıya ateş püskürdü. İsrail’in artık kendini savunmadığını öne süren gazete, “Biz artık İsrail’in Vietnam’ı haline gelen Gazze’deki kuşatmayı savunuyoruz. İnsani yardım taşıyan uluslararası gönüllülere, hem de uluslararası sularda ateş açarak bu savaşı kaybettik. Bu ikinci Gazze savaşı bize birincisinden daha pahalıya mal olacak” yazdı. Haarezz, İsrail’in 2008’de Gazze’ye saldırıp Hamas’a bir ders vermeyi amaçladığını belirterek şöyle yazdı: Ama şimdi de bizim çıkarmamız gereken bir ders var. Biz artık İsrail’i savunmuyoruz. Biz kuşatmayı savunuyoruz. Ve bizzat kuşatmanın kendisi İsrail’in Vietnam’ı oldu. Ama en büyük kaybımız, neredeyse savaşın eşiğine geldiğimiz ve çok önemli bir bölgesel güç olan Türkiye ile ilişkiler oldu. Nitekim, bakan Benjamin Eliezer, bu iş Türkiye konusunda bize pahalıya mal olacak, diyerek durumun vehametini dile getirdi.”

İSRAİL'İN SİLAH DİYE GÖSTERDİĞİ MUTFAK MALZEMELERİ

İsrail, Mavi Marmara gemisine düzenledikleri kanlı baskına gerekçe olarak gösterdiği “silahlar”ın fotoğraflarını yayınladı. Ancak İsrail propaganda aygıtının “silah” diye gösterdiği bıçak ve bileyici aletlerin, Mavi Marmara’nın mutfağından alındığı ortaya çıktı. İsrail’in en büyük haber sitelerinden İsrael National News’a (IsraelNN.com) konuşan Özgür Gazze hareketinin sözcüsü Greta Berlin, silah diye tanıtılan bıçak ve bileyici malzemelerin Mavi Marmara'nın mutfak malzemesi olduğunu söyledi. Aynı zamanda Özgürlük Radyosu’na da konuşan Berlin, “İsrail yalan söylüyor. Bu sabah gördüğüm silahlar İsrail’e ait. Eğer böyle bir silah varsa, bunları da onlar koymuştur. Diğer bıçak ve malzemelerin mutfak malzemesi olduğu da açık” dedi

YUNANLI AKTİVİSTLER: İSRAİL ASKERLERİ BİZİ SOPALARLA DÖVDÜ


Gazze'ye insani yardım götüren 2 Yunan gemisinde yer alan 6 yolcu sabah saatlerinde Atina'ya döndü. Gazze'ye insani yardım götüren 2 Yunan gemisinde toplam 43 yolcu yer alıyordu. Bunlardan 35'i Yunan uyrukluydu. Yunan aktivistlerden İsrail tarafından sınır dışı edilen 6 kişi bugün sabah saatlerinde Atina'daki Elefteros Venizelos havaalanına ulaştı. Yunan aktivistler, yaptıkları açıklamada, İsrail güvenlik kuvvetlerinin, kendilerine 'kötü muamelede bulunduklarını ve aşırı güç kullandıklarını" söyledi. Yunanlılar, gemilere çıkan İsrail askerlerinin aktivistleri sopalarla dövdüğünü ve elektrik şoku kullandıklarını söyledi. Yunanlılar ayrıca, önlerindeki Mavi Marmara gemisinden silah sesleri geldiğini ifade etti. Yolcular, havaalanında çok sayıda yakınları tarafından karşılandı. Gün içerisinde daha başka Yunan vatandaşının da İsrail'den Atina'ya gönderilmesi bekleniyor. Bu arada 13 tutuklu Yunan vatandaşının mahkemeye sevk edilmesinin beklendiği ifade ediliyor. Bu arada Özgür Akdeniz gemisinde bulunan Yunanistan'ın Preveze şehrinden sağlanan yardımı organize eden 2 kişiden şimdiye kadar haber alınamadığı belirtiliyor. Bu kişilerin Filistin asıllı doktor Halid Kabani ile Yunan iş adamı Stelio Cima olduğu kaydedildi. (Cihan)

İSRAİL 45 KİŞİYİ SINIR DIŞI ETTİ


İsrail, Gazze'ye yardım götüren gemide gözaltına aldığı aktivistlerden 45'ini havayoluyla sınır dışı etti. Uluslararası Ben Gurion havaalanında beleyen 3 kişinin de sınır dışı edileceği belirtildi. İsrail medyasının haberine göre Birüsseba kentinde 480 yardım gönüllüsünün tutulduğu Ela hapishanesinde 130 kişi daha getirilecek. Gözaltına alınanlar 'İçişleri Bakanlığı'nın özel emriyle' hapsedildikleri için mahkemeye çıkarılmayacak. Avukat ve diplomatların bu kişilerle görüşmesine ise izin verileceği kaydedildi.

ÖZGÜR GAZZE HAREKETİ, 2 GEMİ DAHA GÖNDERİYOR

İsrail askerlerinin saldırı düzenlediği Gazze'ye yardım filosunu organize eden kuruluşlardan Özgür Gazze Hareketi, bölgeye birkaç gün içinde iki gemi daha göndereceklerini duyurdu. Kıbrıs limanında beklemekte olan Greta Berlin gemisinden yapılan açıklamada bir kargo gemisinin halihazırda Gazze'ye doğru gitmekte olduğu aktarıldı. Yaklaşık 40 kişiyi taşıyan bir yolcu gemisinin de daha sonra bu gemiye katılacağı belirtildi.

GÖZALTINA ALINANLAR HÜCRELERDE TUTULUYOR

İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım gemilerine yaptıkları baskının ardından gözaltına aldığı yüzlerce kişinin hücrelerde tutulduğu belirtildi. Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Birüsseba kentindeki Ela Hapishanesi'nde tutulan 480 kişiye yemek verildi. Gözaltına alınanlara çamaşır, battaniye ve temizlik malzemeleri verilerek hücrelere konuldu. Hapishaneye 130 kişinin daha getirileceği, bu kişiler hakkında suçlama yapılıp yapılmayacağını ise netleşmediği belirtildi. Saldırıda hayatını kaybeden 9 kişinin naaşları ise Ebu Kebir Adli Tıp Enstitüsü'ne kaldırıldı.

HACKERLAR, İSRAİL DEVLET, ŞİRKET VE BANKA SİTELERİNİ ÇÖKERTTİ

''1923 Turk-Grup'' adlı bilgisayar korsan grubu, İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasına tepki göstermek amacıyla çok sayıda İsrail devlet, şirket ve banka sitelerini çökertti. Grup tarafından yapılan açıklamada, çok sayıda İsrail sitesinin çökertildiği, sitelere bırakılan mesajlarda İsrail'in kınandığı ve eylemlerin devam edeceği belirtildi. Grup yetkilileri, İsrail sitelerine saldırıların aralıksız devam edeceğini, İsrail'e büyük çapta maddi zarar verildiğini ifade etti. Saldırılarda, çok sayıda kamu ve devlet sitelerinin yanı sıra, dünyaca ünlü İsrail markalarının web sitelerinin de zarar gördüğü ve işlem yapılamadığı kaydedildi.

ÜÇ AMBULANS UÇAK İSRAİL'E GİDİYOR

Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı'na ait iki ambulans uçağın İsrail'in askeri müdahalesi sonucu yaralanan Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getirmek üzere sabah 8.50'de İsrail'e hareket ettiğini bildirdi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Sağlık Bakanlığı'na ait bir ambulans uçak da saat 10.30'da hareket edecek. Açıklamada Türk vatandaşlarının getirilmesi için üç ambulans uçağın görevlendirildiği bildirildi. Askeri ambulans uçaklardan biri Haifa, diğer iki uçak ise ise Telaviv'deki yaralıları alarak Türkiye'ye getirecek. Yaralılar, Sağlık Bakanlığı'nca planlanan Ankara'daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınacak. Diğer vatandaşların Türkiye'ye dönüşünün sağlanması amacıyla THY'ya ait 3 adet uçağın da hazır bekletildiği belirtildi.

NAZLI ILICAK: GAZZE'YE YARDIM İÇİN DENİZ DIŞINDA BAŞKA YOL YOKTU

Dünyanın dört bir yanından insanlar birleşti, İsrail'in Gazze'ye yıllardır uyguladığı ambargoya karşı bir ortak vicdan oluşturdu. Sadece Arap dünyasının Müslümanları değildi gelenler. Hıristiyan, Yahudi, Budist, hatta dinsizler de İnsan Hak ve Hürriyetleri'nin (İHH) çağrısına uyup, bu hareketin bir parçası olmak adına gemide bulunuyordu. ABD, İngiltere, Avustralya, Yunanistan, Kanada, Sırbistan, Belçika, İrlanda, Norveç, İsveç vs. gibi ülkelerden gelmişlerdi. Filoda 6 gemi mevcuttu. Türk bandıralı Mavi Marmara, Defne ve Gazze 1; Yunan bandıralı Eleftheri Mesogios, Sfendoni ve İrlanda bandıralı Rachel Corrie. İnsanlar daha ziyade Mavi Marmara'daydı. Yolcuların sayısı mürettebatla birlikte 600'e ulaşıyordu. Bu yüzden İsrail o gemiyi hedef aldı. İsrailli yetkililerin açıklaması kanımızı donduruyor. Onlar hâlâ, "Ne yaparsa yapsın İsrail haklıdır" kuralının geçerli olduğunu sanmakta. İnsani yardım filosu, meğer İsrail'in egemenliğine yönelik bir sadırıymış!!! Çözüm aramışlar, "Ashdot limanına indirin yükünüzü" demişler, Mısır limanını da teklif etmişler ama olumlu cevap alamamışlar... Meğer İsrail askerlerine, geminin yolcuları ateşli silâhlarla saldırmış; onlar, sadece korunma amaçlı olarak bu saldırıya cevap vermişler!!! Dünya kamuoyunu ikna edeceklerini hiç sanmıyorum. Bütün bu gemiler, ilişkili olduğu ülkelerden gümrüklendi. Mavi Marmara Antalya'dan, Defne ve Gazze 1 İskenderun ve İstanbul'dan gümrüklenerek yola çıkmıştı. Yunan bandıralı olanlar Rodos'ta, İrlanda bandıralı Rachel Corrie ise İrlanda'da gerekli denetimden geçerek denize açılmıştı. Hedefteki Mavi Marmara'nın çıktığı Antalya gümrüğü açıklama yaptı. Bütün malzemenin ve insanların X-Ray cihazından geçtiğini, gemide silâh, hatta kesici bir alet bulunmadığını belirtti. Zaten, canlı yayın görüntüleri de, bir kanaat oluşmasına yeterli. Öğrendiğimize göre, uydu bağlantısını kesmişler ama yayın, yedek frekans üzerinden devam etmiş. İHH yetkilileriyle konuştum. Kendilerine bir soru sordum: "Madem amaç Gazze'ye yardım, neden başka bir yol denemiyorsunuz?" İşte bana verilen bilgi: "1.5 yıl önce, İsrail yetkililerine, 100 TIR'ın taşıyacağı kadar malzemenin gemiyle gönderilmesi ve ayrıca 700 tonluk yardım malzemesinin Gazze'ye ulaştırılması konusunda izin talep ettik. Hiçbir cevap alamadık. Gazze yıkılmış, yakılmış bir bölge. İnşaat malzemesi götürüyorduk. Ayrıca 15 çocuk parkımız vardı. 9 bin yetime bakıyoruz. Onlara bilgisayardan bisiklete, bebeğe kadar birçok hediye götürüyorduk." (Sabah)

MERMİLER BU İNSANLARA SIKILDI

Gazze’de 35 aydır abluka altında yaşayanlara yardım eli uzatanlar arasında, sadece Müslümanlar değil, Hristiyan din adamları da vardı. Müslümanlar namaza dururken bir papaz da kendi duasını yaptı. İşte mermiler bu insanlara sıkıldı. Gemide, yatsı namazı topluca kılındı. Namaza, Kudüs eski Başpsikoposu Hilaron Capucu da katıldı. Capucu, şu anda Vatikan’da yaşıyor. Gazze’ye ambargonun yılmaz savunucularından biri olan Katolik din adamı, filoya ilk katılanlardan biriydi.

İSRAİL KORKUTAMADI: SON GEMİ RACHEL CORRIE YOLA DEVAM EDİYOR


İsrail donanması, Gazze'ye yardım filosu içinde yer alan gemilerden, yavaş seyrettiği için filoya Kıbrıs açıklarında katılamayan Rachel Corrie gemisini de durdurmaya hazırlanıyor. Gazze'de, Refah'ta 2003 yılında bir yıkımı protesto sırasında İsrail buldozerinin altında kalarak ölen Amerikalı barış eylemcisi Rachel Corrie'nin adı verilen geminin, dün sabah İsrail donanmasının diğer gemilere düzenlediği operasyona rağmen, Gazze'ye doğru yoluna devam ettiği bildirilmişti. İsrail ordu radyosunun haberine göre, bir askeri kaynak, geminin, yine gerekirse zorla durdurulacağını bildirdi. Dün gemiden yollanan mesajlarda, diğer gemilerin başına gelenlere rağmen, Rachel Corrie'dekilerin hepsinin Gazze'ye yolculuğa devam amacında oldukları bildirilmişti. Rachel Corrie'de yer alanlar arasında, ateşli bir Filistin yanlısı barış eylemcisi olarak bilinen ve daha önce de bu tür gemi seferlerine katılan Nobel ödüllü Kuzey İrlandalı Mairead Maguire de yer alıyor. Maguire daha önceki Gazze'ye ablukayı kırma amacıyla düzenlenen bot seferlerinde İsrail tarafından gözaltına alınmıştı.

Türker Kaan Çetin ve Babası Ekrem ÇetinBEBEK YOLCU İSTANBUL'A DÖNDÜ


İsrail'in saldırısından sonra Gazze gemisinde bulunan biri çocuk olmak üzere üç kişi daha geldi. THY'nin tarifeli uçağıyla saat 07.30'da İstanbul'a gelen anne, çocuğu ve yaşlı bir Türk vatandaşı, pasaport noktasından geçtikten sonra evrak işlemleri için polis noktasına alındı. Gazze gemisinde bulundukları belirtilen kişilerin, işlemlerin ardından Atatürk Havalimanı çıkışında açıklama yapması bekleniyor. Gelenlerin Mavi Marmara gemisinin en küçük yolcusu 1.5 yaşında Türker Kağan Çetin ile annesi olduğu öğrenildi . Mavi Marmara'nın başmühendisi Ekrem Çetin'in oğlu 1.5 yaşındaki Türker, anne babasıyla gemide bulunuyordu.

AVUSTRALYA BAĞIMSIZ SORUŞTURMA İSTEDİ

İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere saldırısının ardından Avustralya, bağımsız soruşturma açılmasının zorunlu olduğunu bildirdi. Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, saldırıyı kınadığı açıklamasında, ''Avustralya hükümeti, bu tür durumlarda her türlü şiddet kullanımını kınar. İnsanların yaşamlarını yitirmesinden derin endişe duymaktayız'' ifadesini kullandı. Rudd, ayrıca olaylar üzerine İsrail hükümetinin derhal bağımsız bir soruşturma başlatmasının zorunlu olduğunu ve soruşturma sonuçlarını BM Güvenlik Konseyi'ne bildirmesi gerektiğini söyledi. Avustralya Başbakanı, ''İsrail bunu yapmazsa o zaman başka türlü bir soruşturma yapmak gerekir'' diye konuştu. Bu arada Dışişleri Bakanı Stephen Smith, Parlamento üyelerine yaptığı açıklamada, gemide bulunan bir Avustralya vatandaşının bacağından vurulduğunu ve ameliyat edildiğini bildirdi. Bakan Smith, ikisi gazeteci, 4 Avustralya vatandaşının İsrail tarafından gözaltında tutulduğunu kaydetti.

BM'DEN NİHAYET KINAMA KARARI ÇIKTI


BM, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınadı, konuyla ilgili soruşturma talep etti ve sivillerle gemilerin serbest bırakılmasını istedi. Türkiye'nin talebi üzerine acil olarak toplanan BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere müdahalesini kınadı. Yaklaşık 12 saat süren kapalı danışma toplantısında kabul edilen başkanlık bildirisinde Konsey, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere uluslararası sularda yaptığı askeri operasyon sırasında güç kullanımı sonucunda insanların hayatını kaybetmesinden ve yaralanmasından büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Konsey, en az 10 kişinin hayatını kaybetmesine, çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açan eylemleri kınadığını ve ölenlerin ailelerine başsağlığı dilediğini kaydetti. Konsey'de okunan başkanlık açıklamasında, İsrail tarafından tutulan gemilerin ve sivillerin derhal bırakılması talep edilirken, acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf soruşturma yapılması çağrısında bulunuldu. Basına kapalı kısmı 10 saat süren toplantıda ABD faktörü nedeniyle BM'den daha yumuşak bir kararın çıkacağı bekleniyordu. Ancak Türkiye bastırınca Genel Kurul, İsrail'i kınadı ve sivillerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

BM TOPLANTISI SÜRÜYOR.. ÇİN: BM HIZLI ŞEKİLDE HAREKETE GEÇMELİ


BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Çin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayarak, BM Güvenlik Konseyi'nin hızlı bir şekilde harekete geçmesini istedi. Yeni Çin Haber Ajansı Şinhua, Çinli diplomat Yang Tao'nun, BM Güvenlik Konseyi'nin düzenlediği acil toplantıda, "ağır kayıplara yol açan bu saldırı karşısında şoke olduklarını" söylediğini bildirdi. İsrail'in insani yardım görevlilerini ve sivilleri hedef alan eylemini kınadıklarını ifade eden Yang, "Güvenlik Konseyi'nin hızlı bir şekilde karşılık vermesini destekliyoruz" dedi. Yang, İsrail'in, BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararını hemen ve tam olarak uygulamasını ve Gazze Şeridi'ndeki ablukayı kaldırmasını istediklerini de kaydetti.

DAVUTOĞLU BM GÜVENLİK KONSEYİNDE KONUŞTU: İSRAİL'İN ELLERİ KANA BULAŞTI


Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin isteği üzerine toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde konuştu. Davutoğlu, "Gemiler çocukların ihtiyaçları olan eşyaları götürüyordu. Süt tozu, oyun bahçeleri, gıda bulunuyordu. Uluslararası toplum yıllardır Gazze'yi gördüğü halde müdahale etmediği için durum bu noktaya geldi. Hiç bir şekilde sağduyuyu kaybetmemiz gerekiyor ama artık İsrail'in elleri kana bulaşmıştır. Uluslararası sularda yardım gemilerine saldırıda bulunmuştur. Yardım için gidenler, ceset torbaları ile ülkelerine dönecekler. bu aslında BM değerlerine yapılan bir saldırıdır. İsrail özür dilemeli. "dedi.

İSRAİL ÖLÜ VE YARALI SAYISINI AÇIKLADI: 15 TÜRK YARALI, 9 ÖLÜ


İsrail ordusunun Gazze'ye giden yardım gemilerine düzenlediği operasyon neticesinde 15 Türk'ün yaralandığı, 9 kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı. İsrail Başbakanlık sözcüsü ve ordusu yaptıkları açıklamalarda, ölü sayısının 9 olduğunu bildirdi. İsrailli yetkililer, daha önceki açıklamalarında Mavi Marmara'ya düzenlenen operasyonda en az 10 kişinin öldüğünü söylemişlerdi. Olay üzerine harekete geçen Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği yetkilileri, üç ayrı şehirdeki hastanelere kaldırılan 15 Türk'ü ziyaret ettiklerini açıkladı. Böylece İsrail operasyonunda en az 15 Türk'ün hastaneye kaldırılacak kadar ağır yaralandığı teyit edilmiş oldu.

EMEKLİ ORGENERAL ÖZGEN: DENİZ KUVVETLERİMİZ TÜRK GEMİLERİNİ KORUMA MAKSATLI TAKİP ETMELİYDİ


Emekli Orgeneral Necati Özgen, İsrail'in Filistin'e yardım filosuna yönelik saldırısının “savaş nedeni olduğunu” söyledi. NTV'de canlı yayında saldırıyı değerlendiren E. Org. Özgen açıkça “Ortada ölü var, bu bir savaş nedenidir” diye konuştu. Özgen, yardım filosunun Gazze yolunda Türk Deniz Kuvvetleri tarafından gözetim altında tutulmamış olmasını da eleştirerek “Bu yapılmalıydı. Deniz Kuvvetlerine talimat verilip, Türk gemilerini koruma maksatlı uzaktan takibat yapılmalıydı” şeklinde konuştu. Özgen Paşa, Arap ülkelerini de İsrail'e gerekli tepkiyi vermemekle eleştirdi.

20 TÜRK YARALININ İSİMLERİ AÇIKLANDI


İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Vekili Yavuz Dede, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail saldırısında yaralananlardan ismi belirlenenleri açıkladı. İlk başta 14'ü açıklanan isimlere ilerleyen saatlerde 6'sı daha eklendi. Dede'nin yaptığı açıklamaya göre yaralıların isimleri şöyle: ''İmdat Avli, Mustafa Batırhan, Revaha Gümrükçü, Cevdet Ökenek, Erkan Bayçidan, Muhyettin Yıldırım, Osman Çalık, Suat Koşmaz, Şahin İbrahim Güleryüz, Şükrü Peker, Mehmet Murat Yıldırım, Canip Tunç, Sadrettin Furkan, Kenan Akçil, Fatih Kabaktan, Ayatullah Tekin, Muharrem Güneş, İsmail Yeşildal, Mehmet Yıldırım ve soyadı henüz belirlenemeyen Mehmet Ali.''

İSRAİL GEMİLERE TARAFSIZ SULARDA EL KOYDUĞUNU İTİRAF ETTİ

İsrail tarafından servis edilen fotoğraflarda, kanlı baskın sırasında İsrail donanmasına ait gemilerin tüm ağır silahlarının ve füze sistemlerinin, silahsız yardım konvoyuna doğrultulmuş olduğu görülüyor. Rus haber ajansı RİA Novosti, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan gemilere "tarafsız sularda el koyduğunu itiraf ettiğini" duyurdu. Ajansın adını gizli tuttuğu bir İsrailli askeri sözcü, "Bu olay uluslararası sularda meydana geldi. Bunu teyit ediyoruz. Bunu orada yaptık, çünkü gemilerde neler yapıldığını bilmiyorduk. Gemilerin güvertelerinde patlayıcı ve diğer silahların bulunduğundan şüphelendik" diye konuştu. RİA Novosti, 6 geminin de Gazze Şeridi'ne insani yardım malzemesi taşıdığını belirterek, İsrail'in el koyarak Aşdod Limanı'na kadar eşlik ettiği gemilerdeki insan hakları savunucularının sınır dışı edileceğini ve yardım malzemesinin de kara yoluyla İsrail tarafından Gazze Şeridi'ne ulaştırılacağını kaydetti. Ajans, İsrail askeri sözcüsünün gemide bulunanlardan 10'unun hayatını kaybettiğini teyit ettiğini belirtti. Bu arada, İsrail'in Moskova Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, "amacın gereksiz yere kayıplara yol açan provokasyon filosu oluşturmak olduğunu" iddia edildi. Açıklamada, "Olayda onlarca asker yaralandı. Bazılarının durumu ciddi. İsrail askerlerine silahlarla saldırıldı. İsrail'in herhangi bir devletle çatışmakta bir çıkarı yok. İsrail'in Gazze Şeridi'ne insani yardımı ulaştırma önerisinin reddi ve askerlere karşı saldırgan hareketler, amacın gereksiz yere kayıplara yol açan provokasyon filosu oluşturmak olduğunu çok net göstermekte. Ölenlerin yasını tutuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

BM ELÇİSİ FALK: SORUMLU İSRAİLLİLERİ YARGILAYIN


Birleşmiş Milletler'in insan hakları özel temsilcisi Richard Falk, uluslar arası kamuoyunu bugün İsrail askerlerinin düzenlediği operasyonda hayatını kaybeden eylemcilerin ölümlerinden sorumlu kişileri yargılamaya çağırdı. Falk, "Ölümlerden sorumlu olan İsraillilerin, emri veren politikacılar da dahil olmak üzere, eylemlerinden dolayı yargılanması hayati öneme sahiptir" dedi. Açıklamasında Gazze ablukasını da "insanlık suçu" olarak niteleyen Falk, "İsrail'e yönelik boykot ve yaptırım için küresel kampanya yapmak şimdi ahlaki ve siyasi bir yükümlülüktür." diye konuştu.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI: ÇOK VAHİM VE KABUL EDİLEMEZ


Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, İsrail'in askeri güç kullanılmasını vahim ve kabul edilemez olduğunu açıkladı. Başbuğ, "Bu müdahale ortaya çok ciddi sonuçlar çıkarmıştır" dedi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklama şöyle: İsrail Genelkurmay Başkanı bugün saat 16:00'da Genelkurmay Başkanını telefonla arayarak, Doğu Akdeniz'de meydana gelen olay hakkında bilgi vermiştir. Görüşme esnasında Genelkurmay Başkanı, İsrail Genelkurmay Başkanı'na, uluslararası sularda meydana gelen bu olayda askerî güç kullanılmasının; vahim ve kabul edilemez olduğunu ve olaya bu şekilde müdahale edilmesinin ortaya çok ciddi sonuçlar getirdiğini belirtmiştir.

İHH BAŞKANI YILDIRIM VE 16 ARKADAŞI TUTUKLANDI


Gemiden karaya indirilirken son dakikada henüz telefonlara el konmadan gelen bir aramadan öğrenildiği kadarıyla İHH Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ve 16 İHH'lı arkadaşı İsrail askerleri tarafından tutuklandı. Tutuklanan 16 kişiden kaçının Türk olduğu henüz bilinmiyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: İSRAİL'İN SALDIRISI DEVLET TERÖRÜDÜR. SİZ NE KADAR KANLI SALDIRININ ARKASINDAYSANIZ BİZ O KADAR BARIŞIN ARKASINDAYIZ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü gelişmelerin ardından Şili'den Türkiye'ye dönüşü sırasında basın açıklaması yaptı. İşte Erdoğan'ın açıklamaları: "İsrail'in düzenlediği saldırıyla Uluslararası hukuk ayaklar altına alındı. Gerek Türkiye'den gerek başka ülkelerden hareket eden gemiler tamamen yardım malzemeleri ile yüklüdür ve sıkı bir şekilde kontrol edilmiştir. Gemilerde sivillerden ve yardım görevlilerden başka kimse bulunmamaktadır. Aynı zamanda gemilerde beyaz bayrak bulunmaktadır. İsrail yetkililerinin silah ifadesini kullanmalarını paylaşmak mümkün değildir açık ve net söylüyorum bunlar yalandır. Gemilerde sadece Türk vatandaşları değil 32 ülkeden yardım gönüllüleri vardı. Hatay'da meydana gelen menfur saldırı ve İsrail'in hukuksuz saldırısı nedeniyle Şili'deki programımı başlamadan bitirdim. Saldırı üzerine İsrail'deki büyükelçimizi derhal geri çağırdık ve BM'yi olağanüstü toplantıya çağırdık, aynı zamanda NATO'yu toplantıya çağırdık. İsrail'in yaptığı ulaslararası hukuka aykırı tamamen devlet terörüdür. Siz ne kadar kanlı saldırının arkasındaysanız bi barışın arkasındayız. Bu insanlık dışı devlet terörü karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayacağımızın bilinmesini istiyoruz."

ÇİN: ŞOK OLDUK, SALDIRIYI KINIYORUZ


Çin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınadı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Caoşü, yaptığı açıklamada, "ciddi kayıplara yol açmış olan bu saldırıdan şoke olduklarını" belirtti.

TÜRK VE YABANCI UYRUKLU YOLCULARDAN BAZILARI ÜLKELERİNE DÖNÜYOR


İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, Akdeniz kıyısındaki Aşdod Limanı'na getirilen gemilerde bulunan, çeşitli ülkelerden 11 kişinin işlemleri tamamlanarak ülkelerine gönderildiği öğrenildi. Aşdod Limanı'ndaki yetkililerden edinilen bilgiye göre, İrlanda, Bulgaristan ve ABD uyruklu ikişer, Belçika, İsveç, Fransa, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti uyruklu birer kişi İsrail'den ayrıldı. Bu arada, filoda yer alan gemiler arasında bulunan "Gazze" gemisindeki tüm yolcuların boşaltıldığı, buradaki 39 Türk'ün, İsrail'deki Türkiyeliler Birliğince sağlanan bir tercüman aracılığıyla işlemleri tamamlandıktan sonra, Türkiye'ye dönmeyi kabul ettikleri öğrenildi. Ancak, Türk yolcuların ne zaman Türkiye'ye gönderilecekleri konusunda henüz bir bilgi edinilemedi. Öte yandan, sabahın erken saatlerinden bu yana Aşdod Limanı'nın önünde bekleyen ve gemilerde vatandaşları bulunan ülkelerin diplomatları hala limana sokulmadı. Limanın kapısı önünde saatlerdir bekleyen 30 kadar diplomatik misyon görevlisi bulunduğu belirtiliyor. Diplomatik misyon görevlileriyle zaman zaman dışarı çıkan İsrailli görevliler arasında sert tartışmalar da yaşandı. Misyon temsilcilerinin İsrailli yetkiliye "Hem gemilerimize el koyuyorsunuz; hem de vatandaşlarımızla bizleri görüştürmüyorsunuz" diye tepki gösterdikleri belirtildi. Diplomatik misyon görevlileri, vatandaşları ülkeden sınır dışı edilirken kendilerine bilgi verilmemesinden yakındılar.

RUS UZMANLAR: İSRAİL BÜYÜK SORUNLAR YAŞAYACAK


Rusya uzmanları, İsrail güçlerinin Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren gemilere saldırmasının büyük sorunlara yol açacağını söyledi. Rus uzmanlara göre, bu olay Türkiye ile İsrail ilişkilerinin bozulmasına yol açacak. Russia in Global Affairs dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Fyodor Lukyanov, neyin olup bittiğini tam anlamadığını, ancak olayın çok çirkin olduğunu söyledi. Net bir şey söylemek için gemilerin götürdükleri yardımın içeriğini bilmek lazım Lukyanov, "İsrail'in tavrı çok radikal. " ifadesini kullandı. Türkiye İsrail ilişkilerinin tamamı ile bozulacağına dikkat çeken Rus uzman, "İsrail'in artık tüm Arap dünyası ile de ilişkileri kötüye gidecek. Sembolik bir olay olarak hafızalarda kalacak. Filistin içinde barış görüşmelerinin tamamı ile zora girdiğini söyleyebiliriz. Yeni bir intifada bile gündeme gelebilir." ifadelerini kullandı. Filistin örgütleri Hamas ve El-Fetih'in bu olay çerçevesinde birlikte hareket edebileceklerini dile getiren Lukyanov, "Bölgede provokasyonun başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bunun arkasında kimin olduğunu söylemek zor." değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin bundan sonra tamamı ile diplomatik bir yol izleyeceğini ifade eden Rus uzman, "Türkiye'nin İsrail'e karşı güç kullanma gibi bir girişimini düşünemiyorum bile. Ancak tabii ki Türkiye ile İsrail arasında hep olumlu gelişen ilişkiler artık çok büyük darbe aldı. Ve bunu planlayan kim varsa, bu düşünce ile yola çıkmışlardı. Bence bu başlıca bir hedefti." ifadelerini kullandı. Nezavisimaya Gazetesi Ortadoğu Uzmanı Nikolay Surkov da Cihan Haber Ajansı'na yaptığı değerlendirmede İsrail'in bölgedeki en büyük dostu Türkiye'yi kaybettiğini savundu. İsrail'in imajının büyük ölçüde etkilendiğine dikkat çeken uzman şu tespitlerde bulundu: "Eğer İsrail'in gerçekleştirdiği müdahalenin uluslar arası sularda yapıldığı ispatlanırsa, hukuki açıdan İsrail büyük sorunlar yaşar. Türkiye açısında bakıldığında ise, zaten son zamanlarda Türkiye ile İsrail arasında gerginlik vardı, bu olayın ardından ilişkiler daha da kötüye gidebilir. Ve en önemlisi yaşanan olaylar neticesinde İsrail Orta Doğu'da en büyük dostu olarak bilinen Türkiye'yi de kaybedebilir. Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk rolünü üstlenen Türkiye, artık bu olaydan sonra arabuluculuk konumunda bulunmak istemez."

İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI: OLANLAR İSRAİL'İN GAZZE'Yİ YASADIŞI BİÇİMDE ABLUKAYA ALMASININ SONUCUDUR


İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen saldırının, "İsrail'in Gazze'yi yasa dışı biçimde ablukaya almasının sonucu olduğunu" söyledi. Martin, Cork bölgesinde yaptığı açıklamada, İsrail'in Dublin Büyükelçisinin olanlara ilişkin kendilerine ayrıntılı bilgi sunması için bakanlığa çağrıldığını, İrlanda'nın Tel Aviv Büyükelçisinin de İsrailli yetkililerle temas halinde olduğunu bildirdi. İsrail makamlarına, yardım konvoyunda yer alan İrlanda vatandaşlarının güvenliğini sağlama konusundaki yükümlülüklerini hatırlatan Martin, "İnsanların hayatlarını kaybetmesine gerek yoktu. Tüm bu olanlar, İsrail'in Gazze'yi yasa dışı biçimde abluka altına almasının doğrudan sonucudur" diye konuştu. İrlanda Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle gün içinde görüşmesi beklenen İsrail Büyükelçisi Zion Evrony'nin, Meclis Dışişleri Komitesinin bu hafta yapacağı olağanüstü toplantıya da çağrıldığı bildirildi. Öte yandan bazı teknik aksaklıklar nedeniyle konvoyunun gerisinde seyrettiği belirtilen İrlanda bandıralı "Rochel Corrie"deki yardım gönüllülerinin de güvende olduğu kaydedildi. Gazze'de 2003'te İsrail ordusuna ait bir buldozerin altında kalarak ölen Amerikalı barış gönüllüsünün adının verildiği 1200 tonluk yük gemisi "Rachel Corrie", konvoya katılmak üzere ay ortasında İrlanda'nın Dundalk limanından demir almıştı. İrlanda Dışişleri Bakanı Martin, İsrail'in geçiş izni vermemesi üzerine şubat ayında Mısır üzerinden giriş yaptığı Gazze'deki durumu "insanlık dışı ve kabul edilemez" olarak nitelemiş, uluslararası topluma "Gazze ablukasına son vermesi için İsrail üzerindeki baskının artırılması" çağrısında bulunmuştu.

İSRAİL BAŞBAKANI NETENYAHU'DAN SALDIRIYA TAM DESTEK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusuna, Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan gemilere yaptığı kanlı saldırıda "tam destek" verdi. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada, Kanada'da bulunan Netanyahu'nun İsrail'in üst düzey diplomatik ve güvenlik yetkilileriyle telefonda görüştüğü belirtildi. Açıklamada, Netanyahu'nun bu görüşmelerde orduya "tam destek" verdiği kaydedildi.

GAZZE FİLOSUNDAN GÖZALTINA ALINAN 16 KİŞİ SORGULANIP HAPSE GÖNDERİLDİ


İsrail askerlerinin Gazze filosuna gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan isimleri belirlenemeyen 16 kişinin, Beersheba'daki bir hapishaneye nakledildiği bildirildi. İsrail İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 16 kişinin, bakanlık tarafından sorgulandığı belirtildi. Ardından bu kişilerin ardından Nahshon birliği tarafından Beersheba'daki Ela Hapishanesi'ne transfer edildiği kaydedildi.

MAVİ MARMARA ASHDOD LİMANINA ÇEKİLİYOR

İsrail'in sabaha karşı kanlı bir operasyon düzenlediği yardım gemileri, Aşdod Limanı'na çekiliyor. Limanda halihazırda ancak 2-3 geminin bulunduğu belirtilirken, en fazla yolcunun bulunduğu "Mavi Marmara"nın da kısa süre içinde limana çekilmesi bekleniyor. Gemideki yolcuların kimlik kontrollerinin yapıldığı ifade edilirken, Aşdod Limanı dışında halen Türkiye'nin yanı sıra gemilerde vatandaşları bulunan İngiltere, Yunanistan, İrlanda, İsveç, Norveç, Almanya ve diğer bazı ülkelerin büyükelçilik ve konsolosluk yetkililerinin beklediği de bildirildi. Sabah saatlerinden bu yana kapalı tutulan limanın önünde bekleyen yabancı ülke temsilcilerine, ilerleyen saatlerde içeri girmelerine izin verilebileceğinin söylendiği öğrenildi. Bu arada, gemideki Türk yolculara pasaport veya diğer kimlik işlemlerinde yardımcı olması amacıyla Türkiye kökenli bir Yahudi'nin de görevlendirildiği belirtildi. Limandan bir yetkili ise yolcuların gruplar halinde limanda önceden hazırlanan tesislere getirildiğini, bazılarının tutuklandığını söyledi, ancak ayrıntı vermedi. Öte yandan, liman önünde toplanan bir grup Yahudi milliyetçisinin protesto gösterisi yaptığı, ayrıca İsrail Ulusal Gençlik Hareketi üyesi oldukları bildirilen küçük bir grubun da Tel Aviv'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde gösteride bulunduğu ifade edildi. Göstericilerin Gazze'ye kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit'e atıfta bulunarak, "Gilad bizim için savaştı, biz de Gilad için savaşacağız" yazılı pankartlar taşıdığı ve sloganlar attığı, daha sonra pankartları büyükelçiliğin karşısına bırakarak ayrıldığı öğrenildi. İsrail hükümetinin operasyonundan "şoke olduklarını" belirten ve "İsrail'in bu kadar ileri gideceğini beklemediklerini" söyleyen İsrailli sol kanat üyeleri de Tel Aviv'de toplandı. Hükümeti protesto eden göstericiler, Aşdod Limanı'na gitmeye hazırlanıyor. Ağırlıkla "Şimdi Barış" örgütü taraftarı göstericiler, Tel Aviv'deki bir parkta yaptıkları gösteride, İsrail hükümetinin gemiye kanlı müdahalesini kınadılar.

İSRAİL GAZZE SINIRINA DİKİLEN TÜRK BAYRAĞI İSRAİL ASKERLERİNCE İNDİRİLDİ

İsrail’in uluslararası sularda Gazze’ye yardım götüren konvoya düzenlediği kanlı saldırının ardından Filistinliler, ellerinde Türk bayraklarıyla birlikte sokaklara döküldü. Filistinlilerin sınıra astığı Türk bayrağı, İsraillliler tarafından indirildi. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta da yüzlerce kişi, İsrail’in, Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırmasını protesto etti. Lübnanlı, Filistinli ve Türklerden oluşan grup, BM binası önünde düzenlediği gösteride İsrail’i lanetledi, Türkiye’yi öven sloganlar attı. Yaklaşık bir saat süren protesto gösterinde dev Türk bayrağı açıldı. Bu arada konvoydaki Lübnan sorumlusunun yaralılar arasında olduğu belirtiliyor.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK VE CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU: İSKENDERUN'DA 7 ŞEHİT VERDİĞİMİZ SALDIRI İLE GAZZE GEMİSİNE SALDIRININ AYNI GÜN GERÇEKLEŞMESİ MANİDAR

İsrail’in insani yardım taşıyan gemilere saldırı düzenlemesi ve Türk Vatandaşları’nı öldürmesiyle eş zamanlı olarak kritik bir PKK saldırısı gerçekleşti. İskenderun’da PKK, bilindik eylem bölgesinin ve eylem şeklinin dışına çıkarak Deniz Kuvvetleri’ne saldırıda bulundu. Tam da Türk Deniz Kuvvetleri’nin insani yardım taşıyan gemileri koruması konuşuluyorken. PKK, Deniz Üs Komutanlığı’na saldırdı ve 7 askeri şehit etti. Daha önce Kuzey Irak’ta PKK’lıları eğittiği ortaya çıkan ve bu dolaylı olarak dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından doğrulanmıştı. MİT’in raporlarıyla da ortaya çıkan eğitim belgelerinde, PKK’lı teröristlerin “nokta eylemler” yapma konusunda ileri düzeyde eğitildikleri ortaya çıkmıştı. Başkent Kulisleri’nde İsrail’in Deniz Kuvvetleri’ne saldırarak Türkiye’ye “üzerimize gelirseniz PKK kartını yeniden kullanırız” mesajı verdiği konuşuluyor. Bir gazetecinin, İskenderun'daki terör saldırısında 7 askerin şehit olduğunu hatırlatarak, İsrail'in operasyonuyla bağlantısının olup olmadığına ilişkin görüşünü sorması üzerine CHP'nin yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: ''Bu konuda değişik çevrelerin kaygıları var. Bunlar dile getiriliyor. Biz tabii İskenderun'da yaşanan olaydan gerçekten büyük üzüntü duyduk. 7 askerimizin şehit olması üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. İsrail Ordusu'nun yaptığı operasyonların sürdüğü bir ortamda Türkiye'de böyle bir eylemin gerçekleşmesi gerçekten de manidardır.'' AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de, İsrail'in yardım konvoyuna yaptığı saldırı ile İskenderun'da yedi askeri şehit eden terör saldırısını bir arada değerlendirdi. Çelik şunları söyledi. "AK Parti camiası olarak şiddetle ve nefretle kınıyoruz. İsrail Gazze'yi yerle bir etmişti. İnşaat malzemelerin Gazze'ye girmesine bile izin verilmiyor. İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçecektir. İskenderun'da bir askeri birliğimize saldırı yapılmıştır. Bunu da nefrete kınıyoruz. Bu iki saldırının eşzamanlı olmasının tesadüfi olduğunu düşünmüyoruz. İsrail'in yaptığının yanına kar kalmaması için gereken yapılıyor. Haklı kuvvetlidir demenin zamanı gelmiştir. Uluslararası camianın üzerine düşeni yapacağını düşünüyoruz.

KILIÇDAROĞLU'NDAN HÜKÜMETE DESTEK


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İskenderun’daki saldırı ve İsrail’in yardım gemilerine yaptığı saldırıyı kınayarak, hükümetin büyükelçiyi geri çekmesi ve BM Güvenlik Konseyi’ndeki girişimlerini olumlu bulduklarını söyledi: "Türkiye’nin gündemi hızlı değişiyor. Her olayı izlediğimiz gibi gelişen son olayları da değerlendirdik. Gazze’ye özgürlük platformu, Gazze ambargosunu sivil itaatsizlikle delmek isteyen bir kuruluştur. Ocak 2009’dan beri eylemler İsrail yönetimince engellenmiştir. İsrail bu girşimlerin ardından İran ve Suriye olduğunu savunmakta ve orantısız güç kullanmaktadır. Bu son denemenin kanlı sonuçlar vereceği aşikardır. İsrail komandolarınca yapılan operasyon büyük bir can kaybıyla sonuçlanmıştır. İsrail’in bir dönem kendi soydaşlarına uygulananların benzerlerini bugün Gazze’deki masum insanlara uygulaması kabul edilemez. Türk gemisinin hareketinden önce İsrail makamlarına kararlı mesajlar verilerek bunun önünde geçilebilirdi. Hükümetin konuyu uluslararası gündeme getirmesini destekliyoruz. Vatandaşlarımızın hemen Türkiye’ye getirilmesi uygun olacaktır. Bunun yanında ülkemizdeki Musevi vatandaşlarımıza yönelecek tepkilere karşı hükümet hemen önlem almalıdır.

ABD'DEN 10 SAAT SONRA AÇIKLAMA: DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ..

AB İSRAİL BÜYÜKELÇİLERİNİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI


Avrupa Birliği, İsrail Deniz Kuvvetleri'nin Gazze'ye yardım için giden gemilere yaptığı müdahalenin ardından soruşturma başlatılmasını isterken, İsrail'e de "Yardım gemilerine izin ver" uyarısında bulundu. Avrupa Birliği ülkeleri, büyükelçilerini acilen Brüksel'e çağırdı. Avrupa Birliği, Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan ve ölümlerle sonuçlanan müdahaleyle ilgili soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Reuters'ın haberine göre ayrıca Avrupa Birliği, İsrail'e insani yardım gemilerinin Gazze'ye serbest geçişine izin vermesi için baskı yapılmasına da karar verdi. Bir AB sözcüsü, Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Catherine Ashton'ın yaşanan olaylar ve oluşan can kayıplarıyla ilgili derin üzüntü duyduğunu dile getirirken, ölenlerin ailelerinin acısını paylaştığını da belirttiğini söyledi. Sözcü, "Ashton, Avrupa Birliği adına yaşanan olayla ilgili tam kapsamlı bir soruşturma talebinde bulundu. Ayrıca Ashton, derhal ve koşulsuz-şartsız bir şekilde Gazze'ye giden insani ve ticari yardım gemilerine izin verilmesi uyarısında da bulundu" dedi. Bu çağrının ardından Avrupa Birliği hükümetleri, İsrail büyükelçilerini Brüksel'e, olağanüstü toplantı için çağırdı. Açıklama üst düzey bir Avrupa Komisyonu üyesinden geldi. Bugün AB ülkelerinin İsrail büyükelçileri bu çağrının ardından Brüksel'de toplanacak.

İLK TEPKİ VEREN AVRUPALILAR

Avrupa Birliği'nin tepkisinin ardından AB üyesi ülkeler de tek tek tepkilerini dile getirmeye başladı. İlk tepkiler Yunanistan, İspanya, İtalya, Almanya ve Hollanda'dan geldi. Belçika, İsveç gibi diğer ülkelerin de büyükelçilerini acilen ülkeye çağırdığı belirtiliyor. Görüşmelerin ardından tepkilerin hızla artması bekleniyor. Avusturya'da İsrail büyükelçisini ülkeye çağırdı.

İTALYA: ŞOKTAYIZ!

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la bugün Roma'da yaptığı görüşme sırasında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi. Frattini, Bağış'la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı. Frattini, basın mensuplarının görüntü aldıkları sırada saldırı konusundaki üzüntülerini dile getirmesinin ardından, konuk bakanın "Hangi saldırıyı kast ediyorsunuz" sorusunu, "Hem İskenderun'daki terör saldırısı, hem de İsrail'in Gazze'ye giden gemiye yaptığı saldırı bizleri şoka uğrattı" diye yanıtladı. Öte yandan, İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırılarla ilgili kriz masasının devrede olduğunu, ölü ve yaralılar arasında İtalyan vatandaşlarının olup olmadığını saptama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.

ALMANLAR MECLİS ÜYELERİNE ULAŞAMIYOR

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere eyleminden ''derin endişe'' duyduğunu belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti. Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth'un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantı kurulmadığını söyledi.

AB DÖNEM BAŞKANI İSPANYA: EN SERT ŞEKİLDE KINIYORUZ

İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı. Garrido, İspanya'nın resmi radyosu RNE'ye yaptığı açıklamada, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık" dedi. Bu arada, konvoyda bulunan 3 İspanyol vatandaşının durumu hakkında henüz bilgi olmadığı bildirildi. Konvoydaki İspanyol vatandaşlarından birinin babası, "Son olarak sabah 04.00'de oğlumla konuşabildim. Daha sonra hiç haber alamadım. Öldü mü, yaralı mı yoksa esir mi alındı, bilgim yok. İspanyol makamlarından harekete geçmelerini istiyorum" diye konuştu. Ayrıca İsveç ve Yunanistan'ın da İsrail elçilerinden bilgi istediği belirtildi.

SARKOZY: ORANTISIZ GÜÇ KULLANILDI EN KÖTÜSÜ OLAYIN ULUSLARARASI SULARDA GERÇEKLEŞMESİ

Fransa'dan da tepkiler geliyor. Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in müdahalesini "orantısız güç kullanımı" olarak nitelendirerek, olayın tüm yönleriyle soruşturulması ve açığa çıkarılmasını istedi. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ise derin bir şok yaşadıklarını belirterek, "Böyle bir şiddetin hiçbir geçerli mazereti olamaz" diyerek tepkisini sert bir şekilde dile getirdi. Kouchner, en kötüsünün de hiçbir şekilde bahanesi olmayacak bir şekilde olayın uluslararası karasularında gerçekleşmiş olması olduğunu belirtti.

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU: GELEN BİLGİLERE GÖRE 10 ŞEHİT 50 YARALIMIZ VAR..

BM SEKRETERİ BAN: ŞOK OLDUM


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail komandolarının Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasından dolayı "şoke olduğunu" söyledi. Saldırıda insanların öldürülmesini kınadığını belirterek, olayla ilgili kapsamlı bir soruşturmanın yaşamsal önemde olduğunu ifade etti.

İSVEÇ İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI


İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İtalya'daki resmi ziyaretinin ardından ülkesine dönerken İsveç Haber Ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, saldırıyı ''çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi. Konuyla ilgili olarak İsrail'den açıklama istediklerini, bu nedenle İsrail elçisini bakanlığa çağırdıklarını kaydeden Bildt, Türk Dışişleri Bakanlığı ile de sürekli temas halinde olduklarını kaydederek, ''Uluslararası sularda yaşanan bir olay ve Türkiye, bu olayın sonuçlarının tamir edilemez olacağını açıkladı. Şu anda ne olup bittiğini öğrenmeye çalışıyoruz'' dedi. Carl Bildt, Avrupa Birliğinin İsrail'e ortak tepki göstermesi için çaba harcandığını da kaydetti. Bu arada, Gazze'ye yardım götüren konvoydaki bir gemide İskandinav ülkeleri İsveç ve Norveç'ten de yardım kuruluşları temsilcilerin bulunduğu ve bunların arasında İsveç Meclisinin Türk milletvekili Mehmet Kaplan ile birlikte 11 İsveçli'nin yer aldığı açıklandı. Kaplan'ın mensubu olduğu Çevre Partisi'nin sözcüsü Peter Eriksson, durumun ''çok ciddi'' olduğunu ve uluslararası tepkinin ''çok güçlü'' olması gerektiğini söyledi. Sözcü, gemide bulunan Kaplan ile saldırının başladığı sabah 05.00'e kadar sürekli telefonla görüşebildiklerini, ancak saldırıdan sonra temasın kesildiğini, bu nedenle endişeli olduklarını kaydetti. Mehmet Kaplan ile birlikte İsveç'ten tanınmış doktorlar ile tarihçi, yazar ve yardım kuruluşları temsilcilerinin bulunduğu belirtildi. İsveç Sol Parti'den milletvekili Hans Linde imzasıyla yayımlanan açıklamada da İsveç'in İsrail'i kınaması istendi. Açıklamada, ''İsrail hükümeti, kendi tarih kitaplarını kanla yazıyor'' ifadesini kullanıldı.

YUNANİSTAN KAYNIYOR: SİVİL KURULUŞLAR ARDI ARDINA PROTESTOLAR DÜZENLEYECEK


Yunan vatandaşlarının da bulunduğu Filistin'e yardım götüren gemilere yapılan İsrail saldırısı ve saldırıda gemilerden birisini idare eden Yunan kaptanın da ölmesi ya da ağır yaralanması Yunanistan'ı tam olarak karıştırdı. Hükümetin devam eden İsrail-Yunan ortak askeri tatbikatının iptal edildiğini açıklaması sonrası sivil halktan da Yunanistan'da İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırılarına yönelik protestolar arka arkaya geliyor. Yunan hükümetinin tepkisinden sonra, sivil toplum kuruluşları ve partiler düzenleyecekleri gösterilerle İsrail'i protesto edecek. Yunanistan Savaşı Durdurun Koalisyonu, İsrail'in neden olduğu trajediyi protesto amacıyla bugün 19:00'da İsrail'in Atina Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi organize etti. Partilerin de destek vereceği gösteriye, binlerce kişinin katılması bekleniyor. Yunan siyasi partileri de, İsrail'in neden olduğu krize tepki gösterdi. Ana muhalefet Yeni Demokrasi, yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve İsrail'i kınadı. Muhalefet partilerinden Sol İttifak (Sinaspismos) da, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren 50 ülkeden gönüllüye karşı yaptığı saldırı ile işlediği cinayetlere sert tepki gösterdi. Sol İttifak, Yunan hükümetine de çağrıda bulundu ve rehineler ile bütün gemilerin serbest bırakılması için girişimlerde bulunmasını istedi. Sol İttifak, Yunan vatandaşlarını bu akşam üzeri 19:00'da İsrail Büyükelçiliği önünde yapılacak gösteriye katılmaya da çağırdı. Bu arada Sol İttifak Atina milletvekili Theodoros Dritsas, İsrail'in neden olduğu gerginlik ve Yunan hükümetinin yaptığı girişimleri konusunda Dışişleri Bakanı'nın cevaplaması talebiyle bir soru önergesi verdi. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de yayınladığı açıklamada, İsrail'i Gazze'ye yardım götüren insanlara karşı yaptığı vahşi cinayet saldırısı nedeniyle suçladı. KKE, Yunan halkına mağdur Filistinlilere destek çıkmaları mesajı verdi. Tüm İşçiler Militan Cephe Sendikası (PAME), İsrail'in saldırılarını ağır ifadeler içeren bir bildiriyle kınadı. PAME, 1 Haziran'da Atina'nın büyük meydanlarından Omonya'da 18:30'da bir protesto gösterisi düzenleyeceğini duyurdu. Protestolar kapsamında göstericiler, İsrail'in Atina Büyükelçiliği'ne yürüyecek. Yunan Savunma Bakanı Evangelos Venizelos, İsrail Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı. Görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Venizelos, "Bugün çok zor bir gün yaşıyoruz." dedi. Yunan Savunma Bakanı, Yunanistan ve İsrail arasında devam eden ortak askeri tatbikatın sona erdiğini İsrail büyükelçisine resmen iletecek. Son gelişmeler hakkında büyükelçiden açıklama isteyecek. Bu arada Yunanistan, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı'nın yarın başlaması beklenen Atina ziyaretini de iptal etti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Gazze'ye yardım götüren gemilerde bulunan Yunan vatandaşlarının sağlık durumuna ilişkin kendilerine bir bilgi verilmediğini duyurdu. Farklı kaynaklar, MAVİ MARMARA gemisinde bulunan bir Yunan vatandaşının yaralandığını bildirmişti. Yunan televizyon ve internet haber siteleri, İsrail'in saldırılarını ilk haber olarak verdi. Bütün tarafların tepkilerini aktaran basın-yayın organları, Türkiye'nin sert çıkışına geniş yer verdi. (Cihan)

CUMHURBAŞKANI GÜL: SALDIRIYI NEFRETLE KINIYORUM


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yardım gemisine baskın ile ilgili, "Hain saldırıyı nefretle kınıyorum. Soruşturma süratle yapılmalı. Sorumlular cezalandırılmalı " dedi. İşte Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklama: "Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan ve Türkiye dahil 32 ülkenin sivil toplum kuruluşları mensuplarından oluşan yardım konvoyuna İsrail askeri kuvvetleri tarafından güç kullanılmasını şiddetle kınıyorum. Bu müessif olayda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, sabır ve metanet, yaralılara ise acil şifalar diliyorum. İsrail karasularından 69 deniz mili uzaklıkta uluslararası sularda vuku bulan, aralarında yaşlı, kadın, çocuk ve farklı dinlere mensup din adamlarının da bulunduğu sivilleri hedef alan ve uluslararası hukukun açık ihlalini teşkil eden bu saldırıya uluslararası camianın da bigane kalmaması icap etmektedir. İsrail, bu davranışıyla uluslararası kamu vicdanını derinden yaralamıştır. Çektikleri ıstırap tüm dünyanın malumu olan Gazze halkına yardım ulaştırmaya çalışan savunmasız sivillerin hayatının İsrail'deki iç siyasi hesaplar neticesinde hiçe sayılması kabul edilemez bir durumdur. İsrail bu politikalarıyla halkını dünyadan tecrit etmekte ve kendi geleceğinin teminatı olan Barış Sürecini de zora sokmaktadır. Samimi temennim, İsrail siyaseti ve Devletindeki sağduyu sahibi kesimlerin bu gidişata dur demeleridir. Esasen, Gazze ablukası, doğrudan Türkiye ile İsrail arasında bir mesele olmayıp, uluslararası büyük bir insani trajedidir. Bu insanlık dışı ablukanın derhal kaldırılmasını bekliyoruz. Konvoyda bulunan Türk vatandaşlarının hak ve çıkarlarının korunması için gereken tüm girişimler yapılmaktadır. Türkiye, konu hakkında gerekli her türlü soruşturmanın süratle yapılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını talep etmektedir. Tüm vatandaşlarımızın sergileyebilecekleri en iyi dayanışma yöntemi itidal ve sağduyu içinde hareket etmektir."

BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ: SALDIRI ULUSLARARASI SULARDA YAPILDI, KESİNLİKLE SUÇ VE KORSANLIKLA EŞDEĞER


Gündemdeki konularla ilgili açıklama yapan Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, "Türkiye Cumhuriyeti doğru adımları atmaktadır. Yaklaşık 35 aydır abluka altında olan Gazze halkını, insanı yardım, 33 ülkeden 600 insanın içinde olduğu insani yardım gemileri bu sabaha karşı, uluslararası sularda İsrail hava kuvvetleri tarafından saldırıya uğramıştır. İsrail hükümeti bu insanlık dışı eylemiyle, insani değerleri hiçe saydığını göstermiştir. Bu saldırı İsrail hükümetinin yürüttüğü şiddet pervasızlığını da ortaya koymuştur. Medeni bir ülkenin devlet hakkına uygun düşmeyen bu kanlı operasyon, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Açık denizlerde gerçekleşen ve uluslar arası hukuka uymayan bu saldırı hiçbir mazeretle izah edilemez. İnanıyoruz ki bütün insanlık dünya barışına masumiyete yapılan bu saldırıyı lanetleyecektir. Öncelikle bu çerçevede İsrail büyükelçimiz gerçi çağırılmıştır. İsraille ilgili üç askeri tatbikat iptal edilmiştir. U-18 futbol genç milli takımımız bulunuyordu. Genç futbol milli takımının maçları iptal etmiştir. Dışişleri Bakanımız BM Güvenlik Konseyi’ni acilen toplantıya çağırmıştır. Saldırıyı perdeleyen, bilgi alınmasını engelleyen İsrail’in, dünyayı doğru bilgilendirmesi gerekmektedir. Bu saldırısının cevapsız kalmayacağı, Türkiye’den gereken yanıtı alacağı şüphesizdir. Bundan sonra atılacak adımlar özenle müzakere edilecektir. Bir kez daha sesleniyoruz. İsrail Gazze’ye yönelik ablukayı kaldırmalı ve insani yardımların yerine ulaştırılmasına engel olmamalıdır. Özellikle Mavi Marmara’da 600’e yakın yolcu bulunmaktadır. 350-400’e yakını Türk uyrukludur, diğerleri ise yabancı uyrukludur. İsrail’in uluslararası sularda yaptığı bu saldırı korsanlıkla eşdeğer bir şeydir. Bizim askeri gemi gönderme gibi bir girişimimiz şu an için söz konusu değildir. İsrail belki kendisini savunabilmek konusunda karşı istihbaratı gündeme getirebilir. Bu gemi savaş gemisi değil. Bu gemi sefer de yapmıyor. Bir gemi kiralanmış. Bütün aktivistler gelmişler sadece bunların isim ve kimliklerini biliyoruz. Hükümetin git demesi ile giden duran bir girişim değil. Hükümetin talimatı ile yola çıkılmış ve rota tayin etmiş değiller. İnsani amaçla gidiyorlar... İsrail'in uyarılarını biliyorsunuz, gemi ama ısrarcı oldu yoluna devam etti. Komuta bizde değil. Ama olay uluslararası karasularında böyle bir müdahAle suç... Sağlık Bakanlığı olarak ambulans uçaklarla yaralıları getirebilecek durumdayız. Bunları derhal getirmek istiyoruz. Belki bu bir notayla da teyit edilecek. Yaralılarımızın gelmesi uçak ambulanslarla olabilir ama sivillerin gelmesi normal yollarla... Arama kurtarma deniz kızı, Türkiye İsrail Ürdün ortak tabikatı ve Barış Güvercini tatbikatları iptal edildi. Elimizdeki listeye göre Mavi Marmara'da 581 yolcu var. Defne'de 7 yolcu var. Gazze1'de 5 kişi var. Büyük çoğunluk Mavi Marmara'da... Türklerin sayısı Mavi Marmara'da 350-400 civarında... Türkiye'de kimse musevilere karşı düşmanlık içerisinde değildir. Türkiye'de yaşayan hiç birisi böyle bir düşmanlık içerisinde değildir. Tepki için toplanan vatandaşların sağduyulu olduklarını ve acılarını anlatmak için toplandıklarını biliyorum... Türkiye'de yaşayan musevi vatandaşlar hiçbir tehlike altında değil...

BAKAN DAVUTOĞLU: İNSANLIK DIŞI KORSANLIK EYLEMİNİN HİÇ BİR HAKLILIĞI YOK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye giden gemilere yaptığı saldırıların "insanlık dışı korsanlık eylemi" olduğunu belirterek, uluslararası hukuk açısından bu saldırıların hiçbir meşruiyeti bulunmadığını bildirdi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ VE TAM SAYISI BELİRSİZ..

REUTERS: TÜRKİYE İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI..

TÜRKİYE: GEMİLERİ DERHAL SERBEST BIRAKIN


Türkiye, İsrail'i protesto ederek, Gazze'ye yardım taşıyan ve İsrail tarafından alıkonulan gemilerin serbest bırakılmasını talep etti, "söz konusu saldırı sonucunda olanlar karşısında uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını saklı tuttuğunu" bildirdi.

İŞTE SALDIRI ANINDA KAPTANLA YAPILAN TELSİZ GÖRÜŞMESİ


Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail askerleri tarafından yapılan saldırı anında Mavi Marmara gemisinin kaptanı ile Denizcilik Müsteşarlığı Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi arasında telsiz görüşmesi yapıldığı belirtildi. Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi ile bağlantıya geçen 546 yolcu ile 29 mürettebatın bulunduğu Mavi Marmara gemisinin kaptanı, botlar ve helikopterle gelen İsrail askerlerinin gemilerine çıktığını söyledi. Telsiz konuşmalarının zor yapıldığı belirtilen görüşmede, karşılıklı olarak şunlar söylendi: Arama Kurtarma Merkezi: Mavi Marmara burası Arama Kurtarma Merkezi. Mavi Marmara burası Arama Kurtarma Merkezi. Mavi Marmara: Jammer sokuyorlar devreye. Gerçek silah kullanıyorlar. Arama Kurtarma Merkezi: Mavi Marmara, Arama Kurtarma Merkezi. Mavi Marmara: Yaralanan yolcularımız var. Gerçek silah kullanıyorlar. Arama Kurtarma Merkezi: Ne zaman başladı saldırı? Mavi Marmara: Sesinizi çok zor alıyorum. Mavi Marmara: Pozisyonumuzu veriyorum. (Gemi kaptanı pozisyonlarını söylüyor). 04.32 itibarıyla helikopter asker indirmeye başladı tamam. Arama Kurtarma Merkezi: Botlardan asker geldi mi? Etraftaki botlardan? Arama Kurtarma Merkezi: Mavi Marmara, İsrail askerleri nereden geldi? Botlardan mı? Mavi Marmara: Bot ve helikopterlerden. Helikopterden gemiye iniş yapıldı. Arama Kurtarma Merkezi: Diğer gemilerde durum nasıl Mavi Marmara? Mavi Marmara: Tekrar şu an ateş açıldı. Tekrar ateş açıldı şu an. Arama Kurtarma Merkezi: Diğer gemilere saldırı var mı acaba? Mavi Marmara: Geminin etrafı sarıldı. Bütün gemilerle irtibat kesildi. Arama Kurtarma Merkezi: Yaralı yolcu sayısı ile ilgili bir bilgi var mı Mavi Marmara? Mavi Marmara: Şu an bir bilgimiz yok. Arama Kurtarma Merkezi: Ölen var mı acaba? Mavi Marmara: Hayır. Hayır. Şu an bir bilgimiz yok. (AA)

FİLİSTİN'DE 3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ. SON RAKAM TEYİT EDİLDİ: 18 ÖLÜ. İSRAİL ASKERLERİNCE EL KOYULAN GEMİLERDEN İLKİ ASHDOD LİMANINA ULAŞTI.

ANTALYA GÜMRÜKLER MÜDÜRLÜĞÜ: YARDIM GEMİSİNDE SİLAH YOK


Antalya Gümrükler Başmüdürü Fevzi Gülcan, Gazze'ye insani yardım götüren ve Antalya'dan hareket eden Mavi Marmara gemisinde silah bulunduğu iddialarının asılsız olduğunu bildirdi. Antalya Gümrükler Başmüdürü Gülcan, Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren ve Antalya Limanı'nda bir süre bekleyen Mavi Marmara isimli Türk yolcu gemisine binenlerin gümrüklü sahada üstlerinin tek tek arandığını ve x-ray cihazından geçirildiğini söyledi. Gemide silah bulunduğu iddialarının asılsız olduğunu belirten Gülcan, ''Türk gemisinde silah olduğu yönündeki iddialar çok gayri ciddi. Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine binenler tek tek üstleri aranarak x-ray cihazından geçirildi. Gemide silah bulunduğu iddiaları asılsızdır'' diye konuştu.

İSRAİL'DEN YARDIM HAREKETİNİ LEKELEMEK İÇİN İĞRENÇ İDDİA: GEMİDE SİLAHLAR VAR, İSTANBUL'DAN YÜKLENDİ

İsrail Başbakanlık sözcüsü Gendelman NTV'nin sorularını yanıtladı. Gendelman gemide ateşli silahlar bulunduğunu açıkladı. Ancak silahların içeriğiyle ilgili soru üzerine küçük çaplı tabancalar demek zorunda kaldı. Gendelman ayrıca yapılan saldırı sornrası ölü sayısının 10 olduğunu belirtti. İsrail Başbakanlık sözcüsü Geldelman 'Büyük bir provokasyondu, İsrail'in ricaları kabul edilmedi. Gemilerde silahlar vardı. İstanbul limanında yüklendi' dedi. İsrail askeri birliklerinin gemiye saldırı amacı HAMAS'a silah sevkiyatı yapıldığı yönünde alınan istihbarattı. Ancak İsrail Başbakanlık Sözcüsü'nün ilk yaptığı açıklamada sözcünün iddiasına göre sadece bir kaç tabanca ele geçirildi. Saldırının gerekçesine yönelik ağır silahlara rastlanmadı. Ancak İHH yetkilileri gemide tek bir silahın dahi bulunmadığını bir kez daha ifade ettiler. İlerleyen saatlerde bir açıklama da USAK (Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu) Başkanı Prof. İhsan Bal'dan geldi: Habertürk TV'ye bir açıklama yapan Bal, Gemide silah olduğuna ilişkin iddialar üzerine, şu açıklamada bulundu: ''Dünyada güvenlik literatürünü sadece giriş bilgisiyle dahi bilenler, kameralar eşliğinde 35 ülkenin aktivislerinin son derece gizli bir işi yapmayacaklarını, yapamayacaklarını bilir.''

İHH: ÖLÜ SAYISI AZ GÖSTERİLİYOR. DİĞER GEMİLERDEN DE HABER ALAMIYORUZ

İnsani Yardım Vakfı Başkan Vekili Yavuz Dede, 'Mavi Marmara' gemisine yapılan saldırıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Kimin ne yaptığı ile ilgili net bir bilgi alamıyoruz. Ölü sayısının artması bizi endişeye sevk ediyor. İsrailli askerilerin belli şahıslar üzerinde yoğunlaştığına dair duyumlarımız var. Filistin için Kudüs için çok önemli bir şahsiyetin öldüğünü söylüyorlar. Önce Mavi Marmaya’ya sonra yük gemisine operasyon yaptılar. 50 mil kadar Yunanlıların gemisini takip edebildik. En son haber hepsinin İsrail askerleri tarafından ele geçirildiği. Şu anda sadece Mavi Marmara’yı konuşuyoruz ama diğer gemilerden haber alamıyoruz. Onlarda ölü var mı yaralı var mı bilemiyoruz. Yardım malzemesini götüren kuruluşlar Türkiye’de yurt dışında ödül almış kuruluşlar.

ABDURRAHMAN DİLİPAK: İSRAİL CİNAYETLERİN ÜZERİNE TÜY DİKİYOR

Biz bütün insanlığı bu soruna sahip çıkmalarını bekliyoruz. İHH’lıların ateş açtığı söyleniyor. Bu kurtla kuzu hikayesi gibi. İsrail işlediği cinayetlerin üzerine tüy dikiyor. Gemide bulunan insanlar 50 ülkeden. İlk bu çağrıyı yapanlar da yabancılar. İHH bu işi sahiplendi. Bu İHH’dan ibaret bir olay değil. İHH sadece bunun sekretaryasını üstlendi.

YAVUZ DEDE:GEMİLER HALA ULUSLAR ARASI SULARDA

Bu gemiler hala İsrail karasularında değil. Gemiler hala uluslar arası karasularda. Biliyorsunuz gemi hangi bayrağı taşıyorsa orası o ülkenin toprağıdır. İsrail gemilerde bayrağı olan bütün ülkelerin toprağına tecavüz etmiştir. Gemilerde bulunan insanların listesi devlet kurumları dışında kimseye verilmemiştir. Yanlış hatırlamıyorsam 546 kişi var. Personelle beraber 600’ü buluyor. Türk sayısı 400 civarında. Yaralı ve ölü sayısı hakkında kesin bilgi veremiyorum. Bu tamamen İsrail’in kontrolü altında. 18-19 sayısı İsrail’in vermiş olduğu bir rakam. Bu neyin sayısıdır bilemiyorum. Acaba ellerinde liste var üzeri çizilmesi gereken isimlerin sayısı mı bilemiyorum.

İHH: ASLA SİLAHLI DİRENİŞ OLMADI, GEMİDE TEK BİR SİLAH YOKTU. İNTERNET SİTEMİZ DE SALDIRI ALTINDA


İsrail askeri yetkililerinin yardım gemilerinden kendilerine silahlarla saldırı yapıldığı şeklindeki iddiası İHH tarafından sert bir dille yalanlandı. Türkiye'den Gazze'ye deniz yoluyla insani yardım malzemesi götürülmesini organize eden İnsani Yardım Vakfı İHH, İsrail resmi kaynaklarının yaptığı ‘askerlerimize yapılan silahlı saldırıların ardından operasyon başladı’ açıklaması yalanladı. İHH Başkan Vekili Yavuz Dede gemilerde insani yardım dışında hiçbir madde bulunmadığını açıkladı. Dede, gemilerin Yunanistan, İrlanda ve Türkiye gümrüklerince incelendiğini ve içinde herhangi bir silahın olmadığını tescillendiğini söyledi. Yavuz Dede açıklamalarına son olarak şunları ekledi; "Gemilerimizde bırakın silahı, ufak bir çakı dahi yok. Ancak bu sabahtan sonra gemilerin kontrolü İsrail’in elindedir ve gemilere silah ya da mühimmat yerleştirebilir." İsrail'in "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" kapsamında Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından İHH tarafından bir kriz masası kuruldu. Kriz Masası yetkililerinden Reşat Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saat 08.00'den sonra yardım gemileri ile bağlantılarının kesildiğini belirtti. Gemilerin Hayfa Limanı'na götürüldüğü yönünde kendilerine bir takım kesin olmayan bilgilerin ulaştığını ifade eden Başer, konuyla ilgi çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirtti. Gemilerdekilerin hayatlarıyla ilgili ciddi kaygılarının olduğunu vurgulayan Başer, gemilerle irtibatlarının kesildiğini de söyledi. Reşit Başer, "Saldırıların ardından vakfımızın internet sitesine de ulaşım engellendi. Bu konuda yoğun bir saldırı oldu. İnternet sitemiz ulaşım engellendi" dedi.

GAZZE KONVOYUNA İĞRENÇ İSRAİL SALDIRISIYLA İLGİLİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

GEMİDE 1,5 YAŞINDA BİR ÇOCUK DA VAR

Gazze'ye insani yardım taşırken İsrailli askerlerin saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisinin en küçük yolcusunun 1.5 yaşında Türker Kağan olduğu öğrenildi. Küçük çocuğun, gemi başmühendisi Ekrem Çetin'in oğlu olduğu ifade edildi. Geminin adeta maskotu haline geldiği öğrenilen Türker'in ne durumda olduğu ise henüz bilinmiyor.

İHH Y.K. ÜYESİ BAŞAR: GEMİDE 800 KİŞİ VAR, İLK MÜDAHALE ANINDA ALDIĞIMIZ GÖRÜNTÜLERDE YARALILAR OLDUĞUNU GÖRDÜK

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Başar, İsrail'in saldırdığı, insani yardım ekibini taşıyan ''Mavi Marmara'' gemisinde 800 yolcunun bulunduğunu söyledi. Başar, AA muhabirine açıklamasında, olayın başından itibaren, bir kriz merkezi kurarak sürekli gemiyle irtibat halinde olduklarını ancak dün saat 23.00'ten itibaren aralıklarla gemide karartma yapılmaya başlandığını ifade etti. Gemiye müdahale olmadan önce tüm iletişim kanallarının İsrail tarafından engellendiğini belirten Başar, ancak gemide ikinci bir görüntü imkanı olduğunu ve müdahale anındaki görüntüleri de oradan elde ettiklerini bildirdi. Başar şöyle devam etti: ''İsrail askerleri gemiye, havadan ve denizden çıktıkları görülüyor. Geminin ortasında yaralıların koyun sürüsü gibi toplandığını gördük. Yaralılardan başına kurşun isabet eden birinin öldüğü, vücudunun çeşitli yerlerinden yara alan başka bir kişinin de öldüğü bilgisini aldık. Ancak bu kişileri teşhis edemedik. Çok net bilgilerimiz yok. İsrail kaynaklarından da çelişkili açıklamalar geliyor. Gemide ayrıca kadınların yanı sıra 6 aylık bir bebek bulunuyor.

YARALILAR PLASTİK KELEPÇELERLE KELEPÇELENDİ


Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yapılan operasyonun ardından, helikopterlerle Tel Aviv'e getirilen yaralılar, İsrailli askerler tarafından ambulanslara taşındı. Yaralıların boyun ve baş bölgelerinden vurulduğu, sevkiyatları sırasında ellerinde plastik kelepçeler olduğu görüldü. İsrail televizyon kanalları, yaralananların Aşkelon'daki hastaneye sevkedildiklerini belirtirken, operasyonda yaralı askerler de bulunduğunu, bunlardan ağır yaralı birinin de Hayfa'ya nakledildiğini bildirdiler. Öte yandan, Kanal 10 televizyonu, gözaltına alınanların bir kısmının cezaevlerine konulması için hazırlıklar yapıldığını duyurdu. Televizyon ayrıca, Gazze Şeridi'nden botların denize açılmasını önlemek için, Gazze kıyılarının da tümüyle abluka altına alındığını kaydetti. Türkiye'de hükümet ve halk göreve çağrılıyor. Bütün insanlara hep beraber İsrail konsolosluğuna ilerleyin çağrısı yapılıyor. Bütün vicdanlı insanların, İsrail konsoloslukları önünde toplanması isteniyor. Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İsrail Büyükelçisi Gabi Levy'e, İsrail'in yaralıları bir an önce Türkiye'ye göndermesi istendi. Türkiye, olayla ilgili ayrıntılı bir rapor talep ederken, uluslararası sularda seyreden gemilerin serbest bırakılması istendi. Levy ile yapılan konuşmada, Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarının saklı bulunduğu hatırlatıldı. Yazılı bir nota verilmedi. Talepler sözlü olarak iletildi. Durumu ağır olan 4 Türk'ün, Kudüs'teki Haddasah Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi.

SAAT: 11.20 - İSRAİL TUR GEMİSİNİ TÜRKİYE'DEN ÇEVİRDİ


İsrail Ulaştırma Bakanlığı, Antalya limanına gitmek üzere yola çıkan tur gemisini Kıbrıs'a yönlendirdi. Gemide 850 turistin bulunduğu belirtildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı ayrıca acilen toplanarak, Türkiye'deki turist İsraillileri geri çağırdı. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın, Kudüs'teki ofisinde acil bir toplantı gerçekleştirdiği belirtildi. Bakanlık ayrıca Türkiye'de bulunan İsrailli turistlere tatillerini iptal ederek geri dönme çağrısında bulundu.

SAAT: 10.27 - ARAP BİRLİĞİ, SALDIRIYI KINADI


İsrail askerlerinin Gazze'ye giden Türk yardım gemilerine düzenlediği saldırı, Arap Birliği tarafından da sert bir dille kınandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, "İnsani misyona ve insanlara karşı işlenen bu suçu kınıyoruz. Biz insanlara yardım etmeye çağırıyoruz. Onlar askeri bir operasyonda değildi. Herkes bu olayı kınamalı" dedi. Musa, Arap ülkeleri ile bir sonraki adımın ne olacağına ilişkin danıştıklarını da belirtti.

SAAT: 10.27 - ''EŞİMDEN HABER ALAMIYORUM; ŞEHİT OLDUYSA DA EN GÜZEL MERTEBEYE ULAŞTI''

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı Antalya'da protesto edildi. Protestoya katılan ve eşinin de ''Mavi Marmara'' gemisinde olduğunu belirten Yasemin Aslan, ''Eşimden haber alamıyorum; şehit olduysa da en güzel mertebeye ulaştı'' dedi. Saldırı haberinin alınmasının ardından yaklaşık 200 kişilik grup, Antalya'daki Muratpaşa Camisi'nin bahçesinde toplandı. Ellerinde Filistin bayrakları ile tekbir getiren grup, sloganlarla İsrail'i protesto etti. Protestocular arasında yer alan eşi Alparslan Aslan'ın da saldırıya uğrayan ''Mavi Marmara'' gemisinde bulunduğunu bildiren Yasemin Aslan, eşinin, kendisinin haberi olmadan gemiye bindiğini söyledi. Alparslan Aslan'ın gemiye binerken kendisini aradığını vurgulayan Yasemin Aslan, ''Eşimi oraya gönderdim. Kendisinden haber alamıyorum. Şehit olduysa da o en güzel mertebeye ulaştı. Geride iki oğlum var. Eşim yaşasa bile orada birçok canımızı kaybettik. Onlara üzülmüyoruz, onlarla gurur duyuyoruz'' dedi.

SAAT: 10.25 - AB, SALDIRIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA İSTEDİ

Avrupa Birliği (AB), İsrail donanmasının Gazze'ye yardım gemilerine saldırısıyla ilgili soruşturma açılmasını istedi. AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton, İsrail'e Gazze Şeridi'ne insani yardımları serbest bırakması çağrısı yaptı. İngiliz diplomat adına açıklama yapan bir AB Sözcüsü, Ashton'un olayda hayatını kaybedenler için derin üzüntü duyduğunu belirtti. Sözcü, "Kendisi, AB adına, ne olup bittiğiyle ilgili kapsamlı bir soruşturma istiyor. İsrail'in Gazze'ye derhal ve şartsız olarak insani yardım, ticari meta ve insanların giriş çıkışını serbest bırakması çağrısı yapıyor." ifadelerini kullandı.

SAAT: 10.15 - YUNAN KAPTAN AĞIR YARALI

Al Jazeera, Yunan SFENDONİ gemisinin kaptanının çok ciddi yaralandığını ve bu kişinin İsrail yetkililerinin tedavi teklifini reddettiğini duyurdu. Yaralı kaptanın tedavi için ülkesine gönderilmesini istediği duyuruldu. Diğer yandan 2 Yunan gemisinde, 2 Avrupa Parlamentosu Yunan milletvekili, 1 Güney Kıbrıs Rum milletvekili, gazeteciler ve Yunan, İsveç, Tunus, Mısırlı aktivistler bulunuyordu. Yunanistan'daki Müslümanları temsil eden ve Gazze'ye yardım organizasyonunda yer alan kurumlardan Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim Elghandour da Özgür Akdeniz gemisinde bulunuyor.

SAAT: 10.12 - EL CEZİRE: ÖLENLERDEN 9'U TÜRK

Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyonu, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine düzenlediği saldırıda 9 Türk'ün hayatını kaybettiğini duyurdu.

SAAT: 10.10 - İSVEÇ, İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ ÇAĞIRDI

İsveç, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından İsrail Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, Avrupa Birliği'nin de olaya tepki göstermesini istedi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de olayda tam olarak neler yaşandığını hızlı bir şekilde ortaya koyulması gerektiğini söyledi. İsveç radyosuna konuşan Bildt, olaylardan dolayı endişeli olduğunu açıklarken, "Tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz" dedi. Açıklama için İsrail Büyükelçisi'ni dışişleri bakanlığına çağırdıklarını kaydeden Bildt, ayrıca Avrupa Birliği'nin net bir mesaj vermesi için AB Dış Politika şefi Catherien Ashton ile sürekli irtibat halinde olduklarını kaydetti. İsveç Dışişleri Bakanı, netlik kazanması gereken konunun olayın uluslar arası sularda mı yoksa İsrail sularında mı gerçekleştiğinin olduğunu söyledi. Bildt, "Bu çok ciddi bir durum, ciddi sonuçları olacaktır. Bu yüzden gerçeklerin netleştirilmesi çok önemli" dedi.

SAAT: 10.06 - BAŞBUĞ, MISIR ZİYARETİNİ YARIDA KESİP TÜRKİYE'YE DÖNÜYOR

Bazı temas ve incelemelerde bulunmak üzere Mısır'da bulunan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, İsrail saldırısı üzerine ziyaretini yarıda keserek Türkiye'ye döneceği bildirildi. Başbuğ'un, İsrail askerlerinin Gazze gemilerine saldırısı sonucu böyle bir karar aldığı açıklandı. Başbuğ'un bugün Luksor'daki tarihi ve turistik yerleri gezmesi bekleniyordu.

SAAT: 10.04 - DÜNYA BASINI, İSRAİL'İN SALDIRISINI YORUMSUZ VERDİ

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasını yorumsuz verdi. Uluslararası basın, Gazze'ye giden yardım gemilerine İsrail'in saldırmasını son dakika olarak duyururken, olaylarla ilgili yorum yapılmadı. ABD'nin ABC News televizyonu, İsrail televizyonuna dayandırdığı haberinde, olaylarda 16 kişinin öldüğünü duyurdu. Fox News televizyonu ise Dışişleri Bakanlığının açıklamasına yer vererek, olaylarda 30 kişinin yaralandığını aktardı.

(31 Mayıs 2010, 10:41), son güncelleme: (01 Haziran 2010)

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
63.465.618