Tam
EskidenYeniye
 

Ergenekon yargısı yargılanıyor

Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kumpas davalarından "Ergenekon"a bakan 8 eski hakim ve savcı hakkında, "suç uydurma ve görevi kötüye kullanma" suçlarından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan davanın ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtayda görülmesine devam edildi.

Önceki haber title=Sonraki haber

16.03.2019 13:12 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kumpas davalarından "Ergenekon"a bakan 8 eski hakim ve savcı hakkında, "suç uydurma ve görevi kötüye kullanma" suçlarından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan davanın ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtayda görülmesine devam edildi.

11.03.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesince Yargıtay Konferans Salonunda görülen duruşmaya, FETÖ üyeliğinden tutuklu bulunan eski hakimler Hüsnü Çalmuk, Fatih Mehmet Uslu, Hasan Hüseyin Özese ve eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz sanık eski hakim Ercan Fırat, avukatlar ile bazı mağdurlar katıldı.

Tutuksuz sanık Nihat Topal'ın istinabe yoluyla ifadesinin alınması ve savunma için süre verilmesi nedeniyle duruşmaya katılmadığı öğrenildi.

Davanın sanıklarından eski hakim Sedat Sami Haşıloğlu ile eski savcı Mehmet Murat Dalkuş'un halen firari oldukları, haklarında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan yakalama kararı bulunduğu belirtildi.

Mahkeme Başkanı Haydar Metiner tarafından, dosyaya gelen bilgi ve belgelerin okunmasının ardından bazı mağdurların davaya katılma taleplerine ilişkin sanık ve avukatlarına söz verildi. Sanıklar ve avukatları katılma taleplerinin reddini istedi.

Mahkeme heyeti, suçtan zarar görme ihtimalleri gözetilerek söz konusu mağdurların davaya katılma taleplerinin kabulüne hükmetti.

Sanık savunmalarına geçildi

Duruşmada daha sonra sanıkların savunmalarının alınmasına geçildi.

Savunma için söz verilen Ergenekon davasına bakan eski hakimlerden tutuksuz sanık Ercan Fırat, suçlamaları reddetti.

Haklarında açılan davanın, "Sanıkları neden yargıladınız" davası olduğunu öne süren Fırat, usule ilişkin itirazlarda bulundu.

Yargılama faaliyetini yerine getirdikleri için suçlandıklarını iddia eden Fırat, yargıç olarak önlerine gelen davaya baktıklarını söyledi.

Fırat, Ergenekon davasında, Anayasayı, kanunları ve yargı içtihatlarını referans aldıklarını, dış faktörlerin ve kamuoyunun baskısı altında kalmadıklarını savundu.

Kanun hükümleri dışında hiçbir yerden emir ve talimat almadıklarını ileri süren Fırat, Ergenekon davasının hukuki bir dava olduğunu iddia etti.

Sanık Fırat, haklarındaki soruşturma ve kovuşturmanın hukuki olmadığını, yargılama faaliyeti yürüttükleri için suçlandıklarını ileri sürerek, şu anda hakim karşısında bulunmalarının hukuk açısından yüz karası bir durum olduğunu savundu. Fırat, yargılama yaparken delilleri değerlendirme takdir ve yetkisinin bizzat yargılamayı yapan heyette bulunduğunu söyledi.

Ergenekon davasında sanıkların tanık dinletme taleplerini yerine getirmemekle de suçlandıklarını belirten Fırat, yaklaşık 5 yıl süren yargılamalar sırasında tanık dinletme isteklerinin büyük oranda karşılandığını, bazı tanık dinletme taleplerinin ise "yargılamayı uzatma amaçlı ve davaya bir katkı sağlamayacağı kanaatine varılarak reddedildiğini" iddia etti.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile ilgili dosyayı Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapılması için Anayasa Mahkemesine göndermemekle de suçlandıklarını hatırlatan sanık Fırat, Başbuğ'un, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "hükümeti yıkmaya teşebbüs" suçlarından yargılandığını, bu suçların görev suçu değil, kişisel suç kapsamında kaldığını ileri sürdü. Sanık eski hakim Fırat, Başbuğ'a isnat edilen bu suçların hangi hallerde görev suçu, hangi hallerde kişisel suç sayılacağının o zamanki mevzuat, yargı içtihatları ile sabit olduğunu iddia etti.

Durma kararı verilmesini istedi

Ergenekon davasının Yargıtayın bozma kararının ardından halen devam ettiğini hatırlatan Fırat, Ergenekon davasında karar açıklanmadan, kendi yargılamalarının yapılamayacağını, bunun adil yargılamayı teşebbüs suçunu oluşturacağını ileri sürdü.

Sanık Fırat, bu nedenle Ergenekon davası tamamlanana kadar yargılandıkları bu davada durma kararı verilmesini istedi.

"Ergenekon davasının tutuklu sanıklarının tahliye taleplerine yetersiz gerekçelerle ret kararı vererek, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunu işledikleri"nin de iddia edildiğini belirten Fırat, gerekçesi olmayan hiçbir kararda imzasının bulunmadığını, verdikleri kararların yasal mevzuat hükümlerine göre uygun ve yeterli olduğunu öne sürdü.

Duruşmanın bir bölümünü, aralarında emekli Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ve Sedat Peker'in de bulunduğu Ergenekon davasının bazı sanıkları da müşteki sıfatıyla izledi.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarının alınmasıyla devam edilecek.

Duruşmaya ait diğer detaylar

Yargıtay ana binadaki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan Hüsnü Çalmuk, Fatih Mehmet Uslu, Mehmet Ali Pekgüzel, Hasan Hüseyin Özese ile tutuksuz yargılanan sanık Ercan Fırat'ın yanı sıra mağdur ve müştekiler ile taraf avukatları katıldı. Sanıklar duruşma salonuna içlerinde çok sayıda dosyanın yer aldığı büyük poşetlerle geldi. Duruşmanın başında sanıklardan Hüsnü Çalmuk, avukatına belge vermesinin engellendiğini iddia edince mahkeme başkanı Haydar Metiner, "Kurallara uymazsanız sizi gönderirim" diyerek Çalmuk'u uyardı.

Başkan Metiner daha sonra davaya gelen belgeleri ve müdahil olma talepli dilekçeleri okudu. Katılma taleplerine ilişkin kendisine söz verilen sanıklardan Hasan Hüseyin Özese, "İstanbul (Kapatılan) 13. Ağır Ceza Mahkemesi, yasal bir mahkemedir. Ergenekon davasına bakan mahkeme heyeti de yetkilendirilmiş bir heyettir. Müdahillik talebinde bulunanlar hakkında kesinleşmiş bir beraat hükmü yoktur. Hukuki delillere göre haklarında iddianame düzenlenmiştir. Bu nedenle katılma taleplerinin reddini istiyorum" dedi. Diğer sanık Hüsnü Çalmuk ise aralarında Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de bulunduğu bazı isimler hakkında verilen davaya katılma kararının kaldırılmasını istedi. Ara kararı açıklayan mahkeme başkanı Haydar Metiner ise aralarında Ferit İlsever, Serhan Bolluk, Muzaffer Tekin mirasçıları ve Emcet Olcaytu mirasçılarının da bulunduğu isimlerin davaya katılma taleplerinin kabul edildiğini açıkladı.

Ara kararın ardından sanık savunmalarına geçildi. İlk olarak savunma yapan eski hakimlerden Ercan Fırat, yargılama faaliyetleri nedeniyle şu anda yargılandıklarını, bunun da hukuk devletinin bir ayıbı olduğunu öne sürdü. 'Şu anki yargılama bir meydan dayağıdır' diyen Fırat, kendisini şöyle şu sözlerle savundu:

"Yargıtay bozma kararına rağmen Ergenekon davasında halen hüküm verilememiştir. Ergenekon davası sanıkları, bizim yargılandığımız davada, devam eden kendi davaları hakkında konuşmuşlardır. Maalesef buradaki heyet de buna alet edilmiştir. Ergenekon davası hukuki bir davadır. Başbakan olduğu dönemde Binali Yıldırım'ın, 'Ergenekon bal gibi vardır' açıklaması dikkat çeken bir açıklamadır. Bizlerin burada yargılanması, Ergenekon terör örgütünün varlığını göstermektedir. Batı'da gladyo yargılaması neyse Türkiye'de de Ergenekon yargılaması odur."

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanıklardan Ercan Fırat savunmasına devam etti. Fırat savunma yaptığı sırada sanıklardan Hüsnü Çalmuk'un, avukatına birşeyler verdiğini gören mahkeme başkanı Haydar Metiner, Çalmuk'u uyardı. 'Burası belge alışverişi yapma yeri değil' diyen başkan Metiner, Hüsnü Çalmuk'un oturduğu yeri değiştirdi. Daha sonra savunmasını sürdüren Ercan Fırat, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarının, Anayasa Mahkemesinde yargılanmasının mümkün olmadığını savunarak, Yargıtay'ın bozma kararında bu yönde yer alan tespitleri eleştirdi. Fırat, gerekçesi olmayan hiçbir kararda imzası olmadığını iddia etti.

12.03.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesince, Yargıtay Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, FETÖ üyeliğinden tutuklu bulunan eski hakimler Hüsnü Çalmuk, Fatih Mehmet Uslu, Hasan Hüseyin Özese ve eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz sanık eski hakim Ercan Fırat, avukatlar ile bazı mağdurlar katıldı.

Duruşmaya, dün savunmasına başlayan sanık Ercan Fırat'ın savunmasıyla devam edildi. Fırat'ın savunmasını tamamlamasının ardından salonda bulunan müştekilere ve müşteki avukatlarına söz verildi.

Müşteki avukatlarından Zeynep Küçük, bazı FETÖ sanıklarının yurt dışına kaçmaya çalıştıklarını, tutuksuz sanık Ercan Fırat'ın kaçma şüphesi bulunduğunu söyledi. Avukat Küçük, bu nedenle Fırat'ın tutuklanmasını talep etti.

Salondaki müştekiler de sanık Fırat'a, "İddianameyi okudunuz mu? Kaç sayfaydı?", "Nutuk'u neden suç delili yaptınız?", "Teröristbaşı Şemdin Sakık'ı nasıl tanık yaptınız?", "FETÖ sizce terör örgütü mü?" gibi sorular yöneltti.

İddianameyi okuduğunu ancak kaç sayfa olduğunu hatırlamadığını, Nutuk'un suç delili sayılmasının mümkün olmayacağını söyleyen Fırat, Şemdin Sakık'ın tanık olarak dinlenmesiyle ilgili de "yargılamalarda tanıkların kişiliklerine bakılmayacağını" belirtti.

Sanık Fırat, "FETÖ sizce terör örgütü mü?" sorusunun ise yargılamayla ilgisinin bulunmadığını öne sürdü.

Fırat'ın savunmasını tamamlamasının ardından Mahkeme Başkanı Haydar Metiner, Ankara dışından duruşma için gelen mağdurların talebi üzerine bu kişilere söz vererek, şikayetlerini dinledi.

-Mağdurların beyanları

Ergenekon davasında 6 yıl 9 ay tutuklu kalan Mehmet Demirtaş, tüm sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek, "Bu davanın özü Zekeriya Öz'dü. Bu davanın sanıklarından da ikisi firari. Çok akıllı olanlar kaçtı zaten. Ben sıradan bir iş adamıydım, kendi halimde ticari hayatım vardı. Şimdi otobüs şoförlüğü yapıyorum. Malımız gitti, canımız gitti, ağabeyim süreçte intihar etti ama memleketin bunlar yüzünden kaybettikleri yanında benim kaybettiklerim feda olsun." diye konuştu.

-"Fetullah Gülen denen şaklabanın ağzına göre hareket ettiniz"

Davanın mağdurlarından Ergenekon sanığı Erol Ölmez de sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek, davaya katılma talebinde bulundu.

Ölmez, ilkokul mezunu olduğunu, maddi durumu yerinde olmadığı için Kuvayı Milliye Derneğinde iş bulduğunu ve burada barındığını anlattı.

Ergenekon davasında "terör örgütü üyesi ve tetikçi" olmakla suçlandığını belirten Ölmez, sanıklara, "Fetullah Gülen denen şaklabanın ağzına göre hareket ettiniz. Biz ne yaptık, suçumuz neydi? Sizin asıl derdiniz biz değildik. Devletin komutanlarını, hocalarını, devletini ve milletini sevenleri aldınız, bizi de arada tetikçi diye dosyaya dahil ettiniz. Asıl operasyonu bizden sonra Recep Tayyip Erdoğan'a yapacaktınız. Şimdi bari biraz cesur olun. Söyleyin, korkmayın, o Pensilvanya'daki şaklaban bize bunları yaptırdı deyin." şeklinde konuştu.

"Kuddusi Okkır'a koğuşta baktım, öldü ölecekti"

Erol Ölmez, tutuklu bulunduğu süre içinde "Ergenekon terör örgütünün kasası" denilen Kuddusi Okkır ile aynı koğuşta kaldığını belirterek, şunları anlattı:

"Adam hastaydı, öldü ölecekti. Belediyenin cenazesini kaldırdığı, bu 'kasa' dedikleri adama bakmaya başladım. O sırada Zekeriya Öz beni çağırdı. Kuddusi Okkır'ı anlattım, ölmek üzere olduğunu söyledim. 'Devletin hastanesi, doktorları var, bakarlar' dedi. Bana, 'Seni tanık koruma programına alacağız, cezaevine geri dönmezsin' diyerek, çekmecesinden çıkardığı Veli Küçük ve Muzaffer Tekin ile ilgili hazırlanmış bir ifadeyi imzalatmak istedi. Kabul etmedim. Kabul etmeyince sert yaptı. Cezaevine geri gönderdi. Birkaç gün sonra Kuddusi Okkır'ı bizim koğuştan götürdüler. İki gün sonra vefat ettiği haberi geldi."

Mahkeme Başkanı Haydar Metiner'in, "Kuddusi Okkır, son günlerinde sana bir şey söyledi mi, ailesine bir mesaj vermeni istedi mi?" sorusu üzerine Erol Ölmez, "Hep niye suçlandığını bilmediğini anlatıyordu. Kaldığımız günler boyunca, 'Sana İngilizce öğreteyim, bol bol kitap oku' derdi." şeklinde konuştu.

Ergenekon davası sanıklarından Erdal Şahin de "terör örgütü üyesi ve tetikçi" olmak suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası aldığını, İbrahim Şahin'in yeğeni olması nedeniyle dosyaya dahil edildiğini söyledi. Şahin de sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek, davaya katılma talebinde bulundu.

Diğer mağdurlar da sanıklardan şikayetçi olduklarını belirterek, davaya katılmayı talep etti.

Sanıklar ise Ergenekon davasının devam etmesi nedeniyle mağdurların suçtan zarar görmesinin söz konusu olmadığını ileri sürerek, katılma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, dinlenen mağdurların suçtan zarar görme ihtimalleri bulunduğundan katılma taleplerinin kabulüne karar verdi.

13.03.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesince Yargıtay Konferans Salonunda görülen duruşmaya, FETÖ üyeliğinden tutuklu bulunan eski hakimler Hüsnü Çalmuk, Fatih Mehmet Uslu, Hasan Hüseyin Özese ve eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz sanık eski hakim Ercan Fırat, avukatlar ile bazı mağdurlar katıldı.

Duruşmada, kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki Ergenekon davasını gören heyet üyesi eski hakim Hüsnü Çalmuk, savunmasının başlangıcında usule ilişkin itirazlarda bulundu, Mahkeme Başkanı Haydar Metiner'in dosyadan çekilmesini istedi ve bu konudaki dilekçesini heyete sundu.

Heyet, müzakere sonrasında Yargıtay Cumhuriyet Savcısının da görüşü doğrultusunda Çalmuk'un talebini davayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddetti.

Çalmuk, savunmasında, Ergenekon davasını kastederek, "Türk hukuk tarihinde bir dosya devam ederken, yargılamayı yapan hakimler yargılanıyor." ifadesini kullandı.

Bu davayı gören mahkemeye, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin o dönemki başkanı Köksal Şengün'ün de uygun görmesi üzerine 12 Eylül 2010'daki referandumdan önceki HSYK tarafından atandığını aktaran Çalmuk, o dönemki HSYK üyelerinin sosyal demokrat olduklarını ifade etti.

Mahkeme Başkanı Metiner'in "Sosyal demokrat olduklarını nereden biliyorsun?" diye sorması üzerine Çalmuk, "Yemek yiyip, sohbet ettiğim insanlardır." dedi.

Ergenekon dosyasını en iyi bilen kişilerin yargılamada görev alan hakimler ve savcılar olduğunu, yargılamanın basın ve kamuoyunca takip edildiğini, tartışma programlarına dosyayı bilmeyen kişilerin çıktığını kaydeden Çalmuk, her davada olabilecek maddi hataların büyütüldüğünü savundu.

Yargılama sonucunda mahkemenin "Ergenekon'un, Gladio-kontrgerilla yapılanmasına karşılık geldiği, bünyesinde asker ve sivil kişiler bulunduğu, hükümeti, cebir ve şiddet kullanarak görevini yapamaz hale getirmeyi amaçladığı" kanaatine vararak hüküm verdiğini ileri süren Çalmuk, "Mahkemenin tiyatro oynadığı iddia edilmiştir. Mahkeme tiyatro oynamamış, elinden gelen tüm gayreti göstermiştir." diye konuştu.

Ergenekon davasına ilişkin başka açıklamalarda da bulunan Çalmuk'a, Heyet Başkanı Metiner, "Burada Ergenekon yargılaması yapmıyoruz. Ergenekon kararı, Yargıtay tarafından bozuldu. Öyle bir karar yok artık. Siz bozma ilamını tanımıyor, 'Hatalıdır' diyorsunuz, değil mi?" diye sordu.

Savunmasına devam etmek istediğini belirten Çalmuk, "Emniyet teşkilatındaki FETÖ mensuplarının hazırladığı delillerle birden fazla kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak", "davanın sonunu görmeden vefat eden sanıklar bulunması", "21 farklı iddianamenin bir araya getirilmesi", "dosyada 120 milyon belge bulunması", "sanıklardan Mehmet Ali Çelebi'nin telefonunda sahte delil oluşturulması" gibi birçok konuyla suçlandığını ifade etti.

Dosyadaki belgelerden birçoğunun sanıkların dijital materyallerinin dökümü olduğunu kaydeden Çalmuk, farklı iddianamelerin bir araya getirilmesinde de zorunluluk gördüklerini aktardı.

Kuddusi Okkır'ın dava açılmadan vefat ettiğini, kendisinin ise 8. oturumdan itibaren davaya dahil olduğunu belirten Çalmuk, Mehmet Ali Çelebi'nin telefonuna yapılan yüklemenin de soruşturma aşamasında gerçekleştiğini kaydetti.

Yargılama sırasında tarafsız olduklarını, delillere göre karar aldıklarını ifade eden Çalmuk, "Ben bu tarafsızlık konusuna çok önem veriyorum, hatta o kadar abartıyorum ki takım bile tutmuyorum." diye konuştu.

"Hiçbir mahkemenin sanıklara ceza vermek için yargılama yapmayacağını" anlatan Çalmuk, "Hiç kimsenin masum bir kişiye ceza verme hakkı yoktur. Hiçbir vicdan bunu kabul etmez. Mahkemeler delille işlem yapar. Her yargısal takdir hakkını kullanan hesap verecekse işimiz var. Mahkememiz yargılama yapmış, işine bakmıştır." ifadelerini kullandı.

Savunması sırasında bir izleyici Çalmuk'a, "Yatır adamı 6 sene..." diye tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Metiner'in "Yargılama sırasında kararlara muhalif kaldığınız hiç oldu mu?" sorusu üzerine Çalmuk, "Dosyayı incelersiniz, önünüzde dosya var. Deliller ortada. Oyumu, kendi vicdanıma göre kullandım. kararlarıma bakan, görür." dedi.

Başkan Metiner'in "Soruma cevap vermediniz. Doğal bir soru sordum. Bu soruyla ilgili susma hakkınızı mı kullanıyorsunuz?" demesi üzerine Çalmuk, "Kararlarıma bakarsanız görürsünüz, diyorum. Susma hakkımı böyle kullanıyorum. Cevap vermiyorum." dedi.

Duruşmaya daha sonra öğle arası verildi.

14.03.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesince, Yargıtay Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, FETÖ üyeliğinden tutuklu bulunan eski hakimler Hüsnü Çalmuk, Fatih Mehmet Uslu, Hasan Hüseyin Özese ve eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz sanık eski hakim Ercan Fırat ile taraf avukatları katıldı.

Ergenekon davasının görüldüğü sırada kullanılan bilgisayarların hard disklerindeki bilgileri silerek delilleri kararttığı suçlamasına ilişkin savunma yapan Çalmuk, söz konusu bilgisayarların İstanbul Adliyesinin demirbaş envanteri olmadığını, bunların Silivri Ceza İnfaz Kurumu yönetimi tarafından tahsis edildiğini kaydetti.

Çalmuk, İstanbul Adliyesinden bilgisayar istediklerini ancak bu taleplerinin karşılık bulmaması nedeniyle cezaevi yönetiminden kendilerine bilgisayar verilmesini istediklerini, bu bilgisayarlarda Ergenekon davası belgelerinin yer aldığını kaydetti.

Söz konusu bilgisayarlara ilişkin bir demirbaş listesiyle kimlerin sorumluluğunda olduğuna dair bir belge oluşturulmadığını söyleyen Çalmuk, "Devletin bir başka kurumundan alınan bu bilgisayarlar, dava bitiminde iade edilecekti. Buna ilişkin bir hakim olarak zimmet yapamazdım. En fazla katibin ilgilenmesi gereken bir konuydu." savunmasını yaptı.

Bunu üzerine Mahkeme Başkanı Haydar Metiner, duruşma salonundaki bilgisayarları göstererek "Bakın yaptığımız bütün işler burada kayıt altında. Başka paralel bilgisayar alırsan şüphe yaratır. Kayıt dışı yapıyorsunuz, kayıt yok." dedi.

- Aile saadetini bozacak belgeler

Çalmuk, bilgisayarlarda devletin gizli belgelerinin yanı sıra sanıkların aile saadetini bozacak bilgilerin de olduğunu, davanın karara bağlanmasının ardından internetten indirdiği bir program aracılığıyla bilgisayardaki bu bilgileri sildiğini aktardı.

Çalmuk'un bu işlemi yaparken tutanak tutulmadığını söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı Metiner, "Aile saadetini bozacak belgeleri niye orada muhafaza ettiniz? Davayla ilgisi ne? Tutanak tutup, neden çıkarmadınız?" diye sordu.

Çalmuk, bilgilerin bir bütün halinde bilgisayarlara yüklendiğini bu nedenle tasnif yapılamadığını öne sürerek, sanıklara ilişkin özel bilgilerin deşifre olacağı endişesiyle geri dönüşü olmayacak şekilde bilgisayarların 35 kez silindiğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Metiner'in, "Bu yükü (silme işlemini), sorumluluğu niye tek başınıza üstlendiniz? Bakın biz heyet olarak çalışıyoruz." değerlendirmesi üzerine Çalmuk, "Silmesem daha ağır ceza alacaktım. Devletin gizli belgeleri geri getirilirse getirilsin. Benden sonrası tufan mı demeliydik? Mahkememiz devleti ve kişisel verileri korumuştur. Kötü niyetli olsak balyoz getirip, bilgisayar ve hard diskleri kırar, 'Devletin gizli bilgileri olduğundan kırılmıştır' diye tutanak tutardık." şeklinde konuştu.

Çalmuk, bilgisayarlardaki verilerin silinmesi kararını heyet olarak verdiklerini, kanunsuz bir işlem yapmadıklarını iddia etti.

- Reddi hakim talebinde bulundu

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, savunmasına devam eden Çalmuk, Mahkeme Başkanı Metiner hakkında "ihsası reyde" bulunduğu gerekçesiyle "reddi hakim" talep etti.

Talep, "duruşmayı uzatmaya yönelik" olduğu gerekçesiyle mahkeme heyeti tarafından geri çevrildi.

Öte yandan, duruşma arası verildiği sırada sanıklar ile mahkeme salonunun güvenliğinden sorumlu jandarma arasında tartışma çıktı.

Tutuklu sanıklardan eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel, kendisine kelepçe takılması üzerine, "Kaçma şüphesi olana kelepçe takılır." diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine, jandarma personeli de "Kaçma şüpheniz var." karşılığını verdi.

Duruşmaya, 18 Mart Pazartesi günü Çalmuk'un savunmasıyla devam edilecek.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca Ergenekon davasına bakan 7 eski hakim ve savcı hakkında çeşitli suçlardan 3 ila 600 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası istemiyle son soruşturma kararı verilmiş ve karar Yargıtaya gönderilmişti. Bu sanıklarla ilgili FETÖ üyeliği suçundan açılan davalar ise ayrılmıştı.

FETÖ üyeliği suçundan diğer mahkemelerde yargılamaları süren sanıklar bu kez, Ergenekon soruşturma ve yargılama evresindeki eylemleri nedeniyle "cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi kötüye kullanma, suç uydurma, resmi belgede sahtecilik, suç delillerini yok etme" suçlarından yargılanıyor.

Daha önce ayrılarak görevsizlik kararı verilen sanık Hasan Hüseyin Özese hakkındaki aynı suçlarla ilgili dosya bu davayla birleştirilmiş, böylece davadaki sanık sayısı 8'e çıkmıştı.

Paralel yapı-10 Temmuz (2017) 'Ankara 8 sanık Ergenekon hakim ve savcıları' davası (Yargıtay)

(16 Mart 2019, 13:12)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=14063    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
63.545.917