Ergenekon savcısı Zekeriya Öz hakkında, suç duyuruları üzerine Adalet Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldığı ortaya çıktı. Genelkurmay´ın Ergenekon sanıklarına hapishanede ziyaret ederek açık destek vermesi sonrası yaşanan bu gelişme, ´AKP, kapatılmama diyeti mi ödeyecek?´ sorusuna yol açtı.
![]() ![]() ![]() |
09.09.2008 13:31 Ergenekon savcısı Zekeriya Öz hakkında, suç duyuruları üzerine Adalet Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldığı ortaya çıktı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Savcı Öz hakkındaki incelemenin sonuçlandığını, ancak raporun henüz kendisine iletilmediğini söyledi. Adli yıl açılışı nedeniyle TBMM´deki resepsiyona katılan Şahin, Öz hakkındaki suç duyurularının akıbeti konusundaki soruya, “Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, suç duyurularını Teftiş Kurulu Başkanlığı´na verdi. Görevlendirilen müfettişin bir çalışma yaptığını biliyorum, ama rapor henüz bana gelmedi. Bize gelen her şey değerlendiriliyor” yanıtını verdi.
Şahin´in bu sözleri gazetecilerce, Öz hakkında müfettiş soruşturması başlatıldığı şeklinde algılandı. Ortaya çıkan karmaşanın ardından Milliyet´in ulaştığı Şahin, şöyle konuştu: “Bize bu savcılarla ilgili gerek sanık yakınlarından gerek avukatlarından gerekse vatandaşlardan sıkça şikâyet dilekçesi geldi. Bütün bunları toplayıp inceleme yapılmasını istedim. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü´ne gönderdim. Ne sonuca ulaştılar bilmiyorum. İnceleme cezasız kalabilir veya ötesine de geçebilir. Bunları bilmiyorum. Henüz bana bu konuya ilişkin bir rapor ulaşmadı. Savcılar hakkında başlatılmış yeni bir inceleme yok. Bir soruşturma da söz konusu değil.”
Böylece, Öz hakkında suç duyurularının ardından yapılan yeni bir işlem olmadığı anlaşıldı.
´Paşalara ziyaret insani´
Şahin, Ergenekon soruşturması kapsamında emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon´un cezaevinde TSK adına ziyaret edilmesini de şöyle değerlendirdi: “Ziyaret esnasında yapılan açıklama da bunun tamamen iyi niyet amaçlı insanı duygularla yapılmış bir ziyaret olduğunu gösterdi. Ziyaret nedeniyle yargıyı ve TSK´yı eleştirenleri haksız buluyorum. Ne bu ziyaret sebebiyle bağımsız yargı etki altında kalır, ne de TSK yargıya müdahale gibi bir niyet taşır.”
Bu arada savcı Öz hakkında, soruşturmanın haddinden fazla uzaması, konuşma kayıtları ile isimlerin iddianamede yer alması ve Kuddusi Okkır´ın cezaevinde ölümünün de aralarında yer aldığı HSYK´ya yapılmış 9 ayrı suç duyurusu bulunuyor. (Milliyet)
SAVCIYA BAKANLIK ÜZERİNDEN VURMA TAKTİĞİ
10.09.2008 Ali Akkuş (Zaman): Felice Casson, İtalyan Gladyosu´nu çökerten savcı... Türkiye´de gazetecilerin yakından tanıdığı bir isim. Son olarak bir gazeteye verdiği demeçte aynen şöyle diyor: Soruşturmalar başladığı zaman bazılarının şiddetli eleştiriler yaptığını görürsünüz. Bir zaman sonra bu şiddetli eleştirileri yapan çevrelerden bazılarının da şüpheliler arasında olduğunu anlarsınız. İşte o zaman işler daha da karışır. Hedef aldığınız kesim öyle bir kulis yapar ki, savcı olarak bizim yaptığımız çalışmaların yasa dışı olduğu bile ima edilir. Ta ki soruşturma evresi tam olarak gelişinceye kadar bu böyle gider. İtalya´daki tecrübe böyle. Yaşadığımız sürece ne kadar benziyor değil mi?..
İstanbul´da savcılar, gece gündüz demeden çalışıp soruşturma yapıyor. Ama Ankara´da birileri sanki suç işleniyormuş gibi hava oluşturmaya çalışıyor. Yeni adli yılın açılış resepsiyonunda bazı gazeteciler, Adalet Bakanı´nı sıkıştırıyor. Bakan´ın ağzından çıkan üç beş kelime, ´Savcı Zekeriya Öz´e soruşturma´ başlığı ile bütün Türkiye´ye duyuruluyor. Bakanlık bürokratları ortada soruşturma olmadığını, rutin bir sürecin yaşandığını anlatmak için gece boyunca ilgili yayın organlarına yalanlama geçiyor. Öyle bir ortam oluşturuluyor ki; Bakan Bey, dün üstüne basa basa soruşturma olmadığını tekrarlamak zorunda kalıyor.
Ergenekon terör örgütünde yönetici ve üye olmaktan yargılanan gazetecilerin tavrı belli. Onlar soruşturmayı sulandırmak için ellerinden geleni yapıyor. Önce savcının şahsını hedef aldılar. Akşam evinde izlediği televizyona kadar yazdılar. Soruşturmayı küçümseyip delilleri yok saydılar. İddianame ortaya çıkınca işi magazinleştirmek istediler. Sık sık Şemdinli´ye atıfta bulunarak savcıyı yıldırmaya çalıştılar. Bu süreçte haber kanalı olarak bildiğimiz bir yayın organı var ki, tanınmaz hale geldi. Darbe günlüklerinde patronlarının uyarıldığı söyleniyordu. Aynı kanal, Ergenekon sanıklarının avukatlığına soyunan Deniz Baykal´ın mikrofonu gibi çalışıyor. Baykal, iddianameden sonra Ergenekon terör örgütü için ´çete´ deme aşamasına gelse de yine Şemdinli savcısı üzerinden korku salıyor. Baykal´ın söyleminin ne kadar etkili olduğunu anlamak için son anketlerde CHP´nin yerini görmekte fayda var. Parti her geçen gün eriyor.
İtalya´daki soruşturmada 7 bin 417 kişi sorgulanmış ve bunlar arasında 911 işadamı var. 2 bin 993 kamu görevlisi mahkemeye çıkarılmış. 12 eski bakan ve parlamenter tutuklanmış. Bu rakamları görünce yaşanan sürecin sancılarını anlamak mümkün. Türkiye henüz yolun başında. Savcı Zekeriya Öz ve yardımcıları, sağlam adımlarla eleştirilere bakmadan elindeki bulgularla hareket etmeli. Hazırladıkları iddianame Türkiye´nin ezberini bozdu. Ek delillerde nutku tutulanlar, gelecek iddianamenin etki alanını daraltmaya çalışıyor. Soruşturma derinleştikçe yeni bilgiler geliyor. Mesela, Şemdinli savcısını yalnız bırakan bazı isimlerin Veli Küçük´le dost olduğunu bilmeyen kalmadı. Bunu başta Başbakan olmak üzere Adalet Bakanı da gördü. Ergenekoncular soruşturmanın başından beri savcıyı engellemek için her yolu denedi. Bu kez de başarılı olamayacaklar. (Ali Akkuş / Zaman)
SAVCININ YAZACAĞI İDDİANAMEYİ ETKİLEMEYE ÇALIŞIYORLAR
Hukukçular, Ergenekon terör örgütü soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´ün tutuklu paşalar hakkında yazacağı ek iddianameyi etkilemeye yönelik girişimlerin arttığına dikkat çekiyor. Savcı hakkındaki şikayetlerin, ´kanuna aykırı birşey´ yaptığı için değil Savcı Öz´ü zor durumda bırakmak için yapıldığını söyleyen Hukukçular, tutuklu paşalara cezaevinde Genelkurmay adına ziyaret yapılmasını da ´Savcıyı etkilemeye yönelik´ olarak değerlendirdi. Hukukçular Derneği Genel Başkanı Kamil Uğur Yaralı, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Öz´e soruşturma başlatıldığına yönelik haberleri işaret ederek, şunları söylüyor: Aslında bu bir inceleme. Bütün bu açıklama ve davranışlar bağımsız Türk yargısını baskı altına almaya yöneliktir. Açıkçası aba altından sopa gösteriliyor. Çünkü şu sıralar Savcı Öz, iki emekli Orgeneralin de içinde bulunduğu ek iddianameyi hazırlamaktadır. Baykal tarafından Şemdinli davası savcısının akibeti hatırlatılarak, soruşturma haberlerine medyada yer verilerek ve Genelkurmay destekli cezaevi ziyaret edilerek Savcı Öz´e mesaj verilmek istenmektedir. Baykal´ın bu açıklaması tamamen bir nokta atışıdır. Ergenekon davası süreci kuşatılmaya çalışılmaktadır.
Hukukçular Öz için ayağa kalktı
Hakkında inceleme başlatılan Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´e hukuk dünyasından destek geldi. Bir açıklama yapan hukukçular, Öz´e karşı yapılan hatadan dönülmesi gerektiği söyledi. Boğaziçi Avukatlar Derneği, Savcı Zekeriya Öz hakkında inceleme başlatılmasına tepki gösterdi. Dernek Başkanı Yılmaz Geniş yaptığı açıklamada, Ergenekon soruşturmasının ülkenin demokratikleşmesi adına büyük bir kilometre taşı olduğunu belirtti. Geniş, Vatanperverliğin gerçekliği turnusol kağıdı gibi Ergenekon davasıyla ortaya çıkacaktır. dedi.
Türkiye ÖZ´ü kaybetmeye izin vermemeli
Türkiye´nin vesayet rejiminden kurtulamadığına işaret eden Geniş, Türkiye, Şemdinli davasının Savcısı Ferhat Sarıkaya´yı kaybetmesi gibi Zekeriya Öz´ü kaybetmesine izin vermemelidir. Yapılan hatadan bir an evvel dönülmesi gerekmektedir. Savcının yetkilerini kullanmasında yasal olmayan hiç bir işlem bulunmadığı gibi aksine yasal engeller nedeniyle görevini yeterince yerine getirememektedir. Şikayet müessesesi, gerçek hukuk ihlallerini engellemek yerine, ciddiyet ve sorumluluk içinde görevini yerine getiren savcılarımızı yıldırıp cesaretini kıran ´Demoklesin Kılıcı´ gibi kullanılmamalıdır. Anayasa´da tarif edilen Hukukun Üstünlüğü ve Eşitlik ilkelerine inanmış hukukçular olarak, Ergenekon soruşturması ve davasının hiçbir engele ve sindirmeye maruz bırakılmadan sonuna kadar götürülmesi gerektiğine inanıyoruz. şeklinde konuştu. (Abdullah Harun)
(09 Eylül 2008), son güncel.: (10 Eylül 2008)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: